Televisie Film van de dag

Murder by numbers. Hitchcock heeft ze in 1948 gebruikt voor Rope, Tom Kalin in 1992 voor zijn overgestileerde Swoon en in 2002 deed Barbet Schroeder het hen nog eens na. Twee verveelde en door zichzelf en elkaar gefascineerde rijkeluisjongetjes plegen een perfecte moord en worden ten slotte toch gepakt. Daarmee is werkelijk niks verraden, want de politiespeurder in Murder by Numbers is Sandra Bullock en de bijnaam van haar personage is de Hyena, dus weet iedereen dat het alleen maar een kwestie van tijd is en van hoe ze het doet. Het is wat je noemt een vakkundige thriller en Barbet Schroeder, die ooit de films van Eric Rohmer produceerde, die in de jaren tachtig een huiveringwekkende documentaire maakte met en over de mensenetende dictator Idi Amin, die in de jaren tachtig de laatste interessante film met Mickey Rourke maakte, Barfly, bevestigde daarmee zijn plaats in de veilige hoofdstroom van Hollywood. (Barbet Schroeder, 2002, VS) Net5, 20.30-22.50 uur