Tedere Wotan in vurige Walküre

Wagners tweede Ring-opera Die Walküre draait om menselijkheid en het Walhalla, waar oppergod Wotan het einde van zijn godenrijk al voorvoelt. Omdat aan deze eerste Nederlandse Ring-productie over een maand een einde komt, is in de entresol van Het Muziektheater nu een mini-Walhallaatje ingericht. Daar hangen de kostuums van zangers die al niet meer meewerken, daar ook liggen de enorme bouwtekeningen die verduidelijken wat een spectaculaire productie deze Ring ook áchter de schermen is. Wat een feest eindelijk zelf de piepschuimen Rheingold-blokken te mogen betasten, de glinsterend zilveren Walküren-vleugels te passen, de rubberige Nibelungen-huidjes te aaien!

In Die Walküre wordt door de Wälsungen-tweeling Siegmund en Sieglinde de held Siegfried verwekt. De rol van Sieglinde werd vorig jaar mei in een onvergetelijk roldebuut ingevuld door Charlotte Margiono. Margiono, die vaker kampt met keelproblemen, zou nu als Sieglinde terugkeren, maar moest op doktersadvies haar stem sparen. ,,En gelukkig zijn er bij een productie van Der Ring des Nibelungen wel meer sopranen in huis'', relativeerde hoofd artistieke planning Peter de Caluwe; de rol van Sieglinde werd aan de zijkant van het podium gezongen door de uitstekende, in timbre wat lichtere sopraan Irmgard Vilsmaier (geëngageerd voor de rol van Gutrune in Götterdämmerung), terwijl Margiono op het podium acteerde.

Ten opzichte van de eerste Amsterdamse Wotan-zanger John Bröcheler, is Albert Dohmen een zeer strenge oppergod. Juist daarom ontroeren hier de scènes waarin hij zich kwetsbaar toont tegenover zijn opstandige lievelingsdochter Brünnhilde – geholpen door het tedere spel van het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van Haenchenl, dat helemaal aan de andere kant van het Wagnerspectrum indruk maakte met een vlammender Walkürenritt dan voorheen.

Zelfs tussen het drieste wapengekletter van haar zuster-Walküren worden de `Hojotoho!'-uitroepen van Brünnhilde wel zéér kloek en krijgslustig gezongen door Nadine Secunde, die in de tweede cyclus plaatsmaakt voor de vocaal iets ingetogener zingende Linda Watson. In het duel tussen de innemende Siegmund (John Keyes) en brute Hunding (Kurt Rydl) is Rydl met zijn bulderende oorlogsbas de logische winnaar.

De Ring-cyclus vervolgt morgen met Siegfried.

Voorstelling: Die Walküre door de Nederlandse Opera/Ned. Phil. Orkest o.l.v. Hartmut Haenchen. Gezien: 21/9, Muziektheater, Amsterdam. Herh.: 30/9; 9/10, aldaar. Radio 4: 9/10,18u (live). Inl. www.ringdesnibelungen.nl