Sony schrapt wereldwijd 10.000 banen

Sony sluit wereldwijd 11 fabrieken en reduceert het personeelsbestand met 10.000 man, in een poging het bedrijf weer winstgevend te maken. Dit heeft de elektronicagigant vandaag in Tokio aangekondigd.

,,We hebben in het verleden beloften gedaan, maar gefaald in de uitvoering'', zei de nieuwe topman Howard Stringer vandaag tijdens een persconferentie in Tokio. ,,We moeten nu vechten als de Sony-strijders die we zijn.'' De Brits-Amerikaanse Stringer werd eerder dit jaar aangesteld als eerste buitenlandse topman van het elektronicaconcern.

De winstverwachting voor het lopende boekjaar is naar beneden bijgesteld tot een verlies van 10 miljard yen (75 miljoen euro). Twee maanden geleden voorspelde het bedrijf nog een winst van 10 miljard yen voor het boekjaar dat afloopt op 31 maart 2006.

De saneringsplannen moeten resulteren in een kostenreductie op jaarbasis van 200 miljard yen (1,5 miljard euro) tegen het einde van het boekjaar 2007, dat loopt tot 31 maart 2008. Tot die tijd gaan 11 van de 65 fabrieken van Sony dicht, gaat 20 procent van alle productmodellen op de helling en verdwijnt 6 procent van het personeel. Van de bij elkaar 10.000 banen die verdwijnen, schrapt Sony er 4.000 in Japan en 6.000 in de rest van de wereld. De helft van de ontslagen valt bij de productie, de andere helft bij administratieve functies. Sony heeft wereldwijd ruim 150.000 werknemers.

Sony herstructureert de organisatie van het bedrijf om met name de elektronicatak weer winstgevend te maken. Sony wil een ,,belangrijke winstpijler'' maken van HD-tv's, beeldschermen en de spelcomputer Playstation 3 die volgend jaar wordt gelanceerd.

Het bedrijf heeft moeite de concurrentie bij te houden in de traditionele elektronicasector. Winst kwam de laatste jaren van films en spelcomputers. Concurrent Apple heeft met het succes van de Ipod een gat geslagen in de markt van de walkman, ooit het symbool van Sony. In traditionele sectoren als tv-schermen lijdt Sony steeds meer onder de concurrentie van goedkopere producenten als het Koreaanse Samsung.

Volgens een woordvoerder van Sony Benelux is nog niet duidelijk wat de gevolgen voor Sony in Europa zijn. ,,We weten alleen dat er fabrieken dichtgaan, dus dat kunnen ook fabrieken in Europa zijn. Maar welke precies, dat is nog niet bekend.''

In Nederland heeft Sony een verkoopkantoor in Badhoevedorp, met circa 200 werknemers, en een distributiecentrum in Tilburg, waar circa 350 mensen werken. Tilburg is Sony's grootste magazijn in Europa. De belangrijkste productielocaties van Sony in Europa staan in Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje en Hongarije.