Schrijvers boos op Google

Amerikaanse schrijvers klagen zoekmachine Google aan omdat hun werk via internet te lezen is. Daarbij zou Google geen rekening houden met het auteursrecht van de gedigitaliseerde werken.

De internetgigant werd dinsdag in New York voor de rechter gedaagd door The Authors Guild, de organisatie die de belangen van Amerikaanse schrijvers behartigt. Google heeft een overeenkomst met de universiteitsbibliotheken van Harvard, Stanford, Michigan en Oxford om delen van hun collecties digitaal openbaar te maken.

Volgens de Authors Guild maakt het bedrijf zich daarmee schuldig aan grootschalige inbreuk op het auteursrecht. De aanklacht is mede onderschreven doorDaniel Hoffman, de Amerikaanse Poet Laureate van 1973. De klagers eisen de onmiddellijke stopzetting van het project en een schadevergoeding.

,,Dit is een duidelijke en brutale schending van het auteursrecht'', zegt Nick Taylor, voorzitter van de Authors Guild in een perspericht. ,,Het is niet aan Google of iemand anders dan de auteurs om te beslissen of en hoe hun werk vermenigvuldigd zal worden.''

Susan Wojcicki, vice-president van Google, reageert op het weblog van het bedrijf teleurgesteld op de actie van de Authors Guild. ,,Het is jammer dat we gedaagd worden vanwege een project dat miljoenen boeken voor de hele wereld betere toegankelijk zal maken, helemaal omdat iedere schrijver zijn werk desgewenst buiten het programma kan houden.''

Wojcicki stelt dat internetters geen complete boeken kunnen lezen via de zoekfunctie van Google. ,,We tonen hoogstens een tekstfragment waarin hun zoekterm opduikt, samen met bibliografische informatie en een aantal links naar on line-boekverkopers en bibliotheken.''