Rechtbank laat twee leden Hofstadgroep vrij

De rechtbank in Rotterdam heeft vanmiddag besloten de voorlopige hechtenis van twee verdachten van de Hofstadgroep op te heffen. Justitie vervolgt dertien verdachten voor hun lidmaatschap van een `terroristische organisatie'.

Volgens de rechtbank heeft de rol van de verschillende verdachten ,,duidelijkere contouren'' gekregen nu het onderzoek naar de Hofstadgroep is afgerond. Voor twee van de verdachten, Nadir A. en Zine Labidine A., geldt volgens de rechtbank dat het risico bestaat dat ze langer van hun vrijheid worden beroofd dan de straf die hun mogelijk zal worden opgelegd. Beide mannen worden daarom nu vrijgelaten. Ze zaten vast sinds november vorig jaar.

De rechtbank kon nog niet tot een oordeel komen over de verdere vervolging van Mohammed B., die door justitie wordt gezien als een van de leiders van de Hofstadgroep. B's advocaat P. Plasman had zich dinsdag tegen de vervolging verzet omdat iemand niet twee keer voor dezelfde feiten mag worden vervolgd. Volgens hem is de nieuwe aanklacht tegen zijn cliënt niet los te zien van de vorige. Afgelopen zomer werd B. in Amsterdam al tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor de moord op Van Gogh. Volgens de rechtbank is een vervolging voor dezelfde feiten hier niet aan de orde. Maar voor een oordeel over een tweede argument van Plasman zegt de rechtbank nu meer tijd nodig te hebben: de advocaat voerde ook aan dat B. geen hogere straf meer kan krijgen, waarmee het belangrijkste doel van een strafvervolging is komen te vervallen. Het openbaar ministerie stelde echter dat ,,waarheidsvinding'' en ,,verantwoording afleggen'' ook redenen zijn om iemand te vervolgen.

Het proces tegen de Hofstadgroep begint op 5 december. Vandaag bleek ook dat Mohammed B. beroep aantekent tegen zijn overplaatsing naar de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. B. ontkent dat hij een vuurwapen had willen laten binnensmokkelen in de Bijlmerbajes, terwijl justitie dat als argument gebruikt. Advocaat Plasman zegt dat justitie er op uit is te voorkomen dat hij medegedetineerden rekruteert voor de jihad.