Orkaan Rita verlamt olie-industrie in VS

Uit vrees voor de orkaan Rita zijn oliemaatschappijen begonnen met grootscheepse evacuaties van de olieplatforms in de Golf van Mexico. Ook is een aantal raffinaderijen gesloten rondom de stad Houston (Texas), zeventig kilometer van de plek waar Rita vermoedelijk aan land komt. Rita nam gisteren boven de Golf in kracht toe tot de hoogste categorie op de schaal voor orkaankracht. Ruim een miljoen inwoners moeten een veilig heenkomen zoeken.

Texas is het hart van de Amerikaanse oliesector. De 26 raffinaderijen hier verzorgen 25 procent van de nationale capaciteit. Achttien installaties staan aan de kust tussen de grens met Louisiana en de stad Corpus Christi, in de verwachte baan van Rita. Van deze achttien zijn er nu zes dicht. De verwachting is dat meer zullen volgen. Door de sluiting van deze zes, en inclusief de raffinaderijen die nog gesloten zijn door de orkaan Katrina, ontbreekt nu 5 procent van de Amerikaanse raffinagecapaciteit.

Raffinaderijen bewerken ruwe olie tot producten als benzine en kerosine. In de Verenigde Staten kost een gallon (3,8 liter) momenteel circa 3 dollar (2,45 euro), wat voor Amerikaanse begrippen zeer hoog is. In Nederland verhoogde marktleider Shell vanmorgen de adviesprijs voor benzine met 3 eurocent. Een liter loodvrije benzine kost nu 1,475 euro, een liter diesel 1,115 euro.

De productie van olie in de Golf van Mexico ligt door Rita grotendeels stil, evenals bij Katrina het geval was. De verschillende olieconcerns hebben duizenden werknemers geëvacueerd van 558 platforms, waardoor 73 procent van de dagelijkse productie in de regio is weggevallen. Sinds eind augustus is de winning al achtergebleven met 27 miljoen vaten olie, ofwel 5 procent van de jaarlijkse productie van de Golfregio. De Amerikaanse olieprijs steeg vanmorgen met 1,02 dollar naar 67,82 dollar. Brent-olie uit de Noordzee kostte, met 84 cent meer, 65,57 dollar per vat.

ORKAAN pagina 5