Om naar uit te kijken

FOTOGRAFIE

Theo Baart

Van 25 september tot en met 29 januari is in het Fries Museum in Leeuwarden de fototentoonstelling achterland-voorland te zien van documentair fotograaf Theo Baart (Amsterdam, 1957). In opdracht van het museum en de Leeuwarder Courant reisde Baart in het voorjaar van 2005 met zijn camera op verkenning in de Friese provincie. Met name de uitbreiding van steden en dorpen, de aanleg van industrieterreinen en de aanleg van nieuwe natuur legde Baart vast. Hij creëerde een reeks tweeluiken van specifieke plekken in het Friese landschap waar zich een ingrijpende verandering aan het voltrekken is.

achterland-voorland, landschapsfoto's van Theo Baart. Fries Museum, Turfmarkt 11, Leeuwarden. Inl 058-255 55 00 & www.friesmuseum.nl. Open di t/m zo 11-17u. Op woensdag gratis entree.

LITERATUUR

Cunningham en Wolfe

Twee grote Amerikaanse schrijvers zijn te gast bij het John Adams Institute in Amsterdam. Michael Cunningham, bekend van de verfilmde roman The Hours, wordt 29/9 door critica Stine Jensen geïnterviewd over zijn nieuwe roman Specimen Days. Een dag later spreekt Tom Wolfe met presentator Ivo Niehe over zijn jongste roman I am Charlotte Simmons.

Michael Cunningham: do. 29 sept 20u. De Rode Hoed, Keizersgracht 102. Tom Wolfe: vr. 30 sept 20u30. Koepelzaal, Kattengat 1. Res 020 6247280.

BEELDENDE KUNST

Broedertwist

Op 4 oktober is het 175 jaar geleden dat het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden uiteenviel. Het Noordbrabants museum vertelt in de tentoonstelling Broedertwist aan de hand van schilderijen, vaandels, uniformen en andere objecten het verhaal van de scheuring die resulteerde in de onafhankelijke staten België en Nederland. Ook toont de expositie hoe het jonge België na 1830 vormgaf aan een nationale identiteit en hoe Nederland de nederlaag verwerkte.

Noordbrabants Museum, Verwerstraat 41, 's-Hertogenbosch. T/m 8/1.

Inl www.noordbrabantsmuseum.nl

THEATER

Don Carlos

In Friedrich Schillers klassieker Don Carlos (1783) rebelleert Spaanse kroonprins Carlos tegen zijn vader, Filips II. De samenwerking van Toneelgroep Amsterdam (TA) en de Theatercompagnie geeft regisseur Theu Boermans de kans om met de eredivisie van het toneel te werken: Fedja van Huêt speelt Don Carlos en Jacob Derwig diens idealistische boezemvriend Posa. Hans Croiset speelt Philips II.

Première 25 sept Stadsschouwburg Amsterdam. Aldaar t/m 1 okt. Tournee t/m 18 dec. Inl 020-531 8484 of www.toneelgroepamsterdam.nl

DANS

Ballet & Broadway Het Nationale Ballet brengt een programma met vier balletten van de Amerikaans-Russische choreograaf George Balanchine. Apollon musagète (1928), op muziek van Strawinsky, is een vroeg, abstract ballet over de geboorte van Apollo. Symphony in C (1947), op muziek van Bizet is een moderne interpretatie van het klassiek-romantische balletdivertissement. Who Cares? (1970), op muziek van Gershwin, is een ode aan de VS en Broadway.

23 sept Den Haag, Lucent. 24 sept Maastricht, Theater a/h Vrijthof. 27 sept Groningen schouwburg. 28 sept Eindhoven. Inl. www.het-ballet.nl

OPERA

Thyeste

In de Brusselse Muntschouwburg gaat dinsdag de opera Thyeste van de vorig jaar overleden Nederlandse componist Jan van Vlijmen, in wereldpremière. De opera, naar een libretto van Hugo Claus, vertelt de tragedie van de broers Atreus en Thyestes. De opera wordt gespeeld door het ASKO-ensemble en gedirigeerd door Stefanb Asbury. Regisseur is Gerardjan Rijnders.

27, 29 sept & 2, 4, 6, 7 okt Munt, Brussel. Tournee door Nederland. Inl. www.demunt.be of www.reisopera.nl