`Mafia controleert transport doping'

De mafia en andere criminele organisaties hebben in Europa controle over het transport van dopingproducten. Dit zei onderzoekshoofd Sandro Donati van het Italiaans olympisch comité gisteren in een inleidende toespraak voor het sportsymposium `Play the Game' dat in november 2005 in Kopenhagen wordt gehouden.

De Italiaanse topbestuurder Donati is al meer dan twintig jaar een fervente tegenstander van doping in de sport. Als lid van een beweging die de mafia bestrijdt zei hij bewijzen voor zijn bewering te kunnen aanvoeren.

Donati uitte in zijn lezing ook kritiek op regeringen die de drugswereld haar gang zou laten gaan en de macht van de farmaceutische industrie – die stimulerende middelen op de markt brengt – niet genoeg aan banden zou leggen.

Donati: ,,Ik kan gerust zeggen dat ons drugsonderzoek heeft uitgewezen dat de mafia en andere criminele organisaties in verschillende Europese landen penetreren. We zijn daarbij niet over een nacht ijs gedaan en vonden meerdere aanknopingspunten voor onze stelling.''

Donati heeft er weinig vertrouwen in dat zijn bevindingen tot veranderingen in de internationale drugs- en dopingwereld zal leiden. ,,In 1993 hebben negentien westerse landen een conferentie over deze problematiek bijgewoond en een handvest ondertekend om het probleem te helpen oplossen. Het ging toen vooral over de handel in en het transport van anabole steroïden. Zoals iedereen weet, is het probleem eerder groter dan kleiner geworden.''