Lezersvraag

Het Europese mededingingsbeleid wordt al jaren door Belgische en Nederlandse eurocommissarissen uitgevoerd. Ik heb de indruk dat hun beleid vooral de balangen van grote landen dient. Nuon en Essent mogen niet fuseren, want dan worden ze te machtig in Nederland. Maar wat is Nederland nou helemaal, vergeleken met heel Europa? Er is geen enkel probleem als Nuon wordt overgenomen door Electricité de France, en Essent door Rheinisch-Westfälische Elektrizitätswerke. (T. Beetstra, Apeldoorn)

Juist gisteren bevestigde de Europese rechter het fusieverbod voor de Portugese energiebedrijven EDP en GDP. Benadeling van een klein land? Dat valt nog te bezien. Eurocommissaris Neelie Kroes (Mededinging) maakte gisteren namelijk duidelijk dat de rechterlijke uitspraak wordt meegenomen bij de beoordeling van de plannen van de Duitse energiereus EON om het Hongaarse gasbedrijf MOL over te nemen. Het is ook niet gezegd dat Brussel een overname van Essent door RWE zomaar zou laten passeren.

Het probleem met het Franse EdF is voor een deel ontstaan doordat andere lidstaten dan Frankrijk, waaronder Nederland, met de enegieliberalisering verder gingen dan strikt verplicht was. Intussen heeft de Europese Commissie EdF opgelegd 1,2 miljard euro ongeoorloofde staatssteun terug te betalen, een besluit waartegen EdF in beroep ging. De Nederlandse energiebedrijven worden volgens eigen zeggen een overnameprooi voor buitenlandse ondernemingen door het overheidsplan de energienetwerken van de bedrijven af te splitsen. Die afsplitsing is echter niet voorgeschreven door het EU-beleid, maar een eigen initiatief van Den Haag. (Europaredactie)