`Kabouter Buttplug' vindt plek

Het omstreden beeld Santaclaus van kunstenaar Paul McCarthy staat sinds vandaag op zijn tijdelijke plek: de binnenplaats van het museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Daarmee is een einde gekomen aan een al drie jaar slepend debat over de beste locatie voor het beeld, beter bekend als `Kabouter Buttplug'. De gemeenteraad wees diverse plekken in de openbare ruimte af, omdat men het winkelend publiek bij nader inzien niet wilde confronteren met een zes meter hoge, bronzen kerstman met een anale dildo in de hand.

Het was aanvankelijk de bedoeling dat het kunstwerk, dat in 2001 door de gemeente Rotterdam was besteld en 280.000 euro kost, nabij de Doelen zou worden geplaatst.

Maar in maart 2003 liet een aantal gemeenteraadsleden weten geschrokken te zijn van de vorm van het beeld. De koop kon evenwel niet meer worden teruggedraaid. Later kwam de binnenplaats van het museum ter sprake als mogelijke locatie.

Met het beeld wil McCarthy protesteren tegen het 'consumentisme'. Om die reden bleef de gemeente zoeken naar een plek met veel winkelend publiek. Maar ook locaties als het Binnenwegplein en de Binnenweg werden uiteindelijk afgekeurd. Het kunstwerk blijft maximaal anderhalf jaar op de binnenplaats van Boijmans van Beuningen staan.