Jazzzangeres Miriam Makeba stopt met zingen

Vocaliste, liedjesschrijfster en politiek activiste Miriam Makeba (73), die de Afrikaanse jazz en wereldmuziek een gezicht gaf, zet een punt achter haar zangcarrière. Maandag treedt zij voor het laatst op in haar geboortestad Johannesburg. De muziek van Miriam Makeba, `Mama Afrika'. was tijdloos en gepassioneerd. In het Afrikaans en het Engels zong ze steeds weer over eenheid, een betere toekomst, liefde en haar verbondenheid met Afrika. Vorig jaar verscheen haar laatste album Reflections met een hernieuwde versie van haar superhit Pata Pata, de eerste Afrikaanse song in de Amerikaanse hitlijsten. Zoals ze in haar autobiografie Makeba – My Story schrijft, speelde ze in het begin van haar carrière de hoofdrol in de zwarte jazzopera King Kong en had ze ook rol in de politiek gevoelige documentaire Come Back Africa. Het betekende het begin van zangsucces in Amerika en Europa, maar bemoeilijkte haar teruggang naar Afrika. Na een gepassioneerde anti-apartheid toespraak voor de Verenigde Naties in 1963 werd haar paspoort ongeldig verklaard. Ze mocht haar land niet meer in en woonde lange tijd in Amerika. Gedurende haar dertig jaar van ballingschap groeide Makeba wereldwijd uit tot woordvoerster van de anti-apartheid beweging, waarvoor ze veel erkenning kreeg. Met de vrijheid van Nelson Mandela kon ook Makeba terug naar haar geboorteland. Nog steeds maakte de zangeres het haar missie om te blijven vechten voor mensenrechten en anti-drugscampagnes.

    • Kunst