IMF voorziet lagere groei dan kabinet

De Nederlandse economie groeit volgend jaar met 2 procent, na een magere groei van 0,7 procent dit jaar. Dit stelde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gisteren in Washington.

De groeiprognose van het IMF in zijn halfjaarlijkse World Economic Outlook is lager dan de voorspelde groei van 2,5 procent in 2006 waarop de eergisteren gepubliceerde begroting van het kabinet gebaseerd is. Het IMF voorziet wel een daling van de Nederlandse werkloosheid van 5 procent dit jaar tot 4,5 procent over 2006.

Het fonds handhaaft zijn prognose voor de wereldwijde economische groei op 4,3 procent in 2005 en 2006. Topeconoom Raghuram Rajan waarschuwde gisteren wel dat het risico dat de economische groei tegenvalt is toegenomen ten opzichte van een half jaar geleden. Hij noemde in het bijzonder het drukkende effect van de hoge olieprijzen voor de bedrijvigheid, hoewel de wereldeconomie zich daartegen tot nu toe `verrassend' bestendig heeft getoond.

Ook wees Rajan op het risico dat in de Verenigde Staten de sterk gestegen huizenprijzen afvlakken, terwijl consumenten juist op basis van de gestegen waarde van hun huis meer geld uitgeven dan zij verdienen. Het IMF signaleert in achttien staten, samen goed voor 40 procent van de Amerikaanse economie, dat de huizenprijzen ongebruikelijk sterk zijn gestegen. Een blijvend hoge olieprijs kan de inflatie opdrijven, waardoor de rentes moeten stijgen en er een correctie van de vastgoedmarkt kan optreden.

Voor de eurozone heeft het IMF zijn ramingen flink teruggeschroefd. Verwacht wordt een groei van nog maar 1,2 procent in 2005. Dat is 0,4 procentpunt minder dan in het voorjaar nog werd verwacht. Voor 2006 wordt een groei van 1,8 procent verwacht, en dat is 0,5 procentpunt minder dan een half jaar geleden nog gedacht. Beter gaat het met de VS, met een groei in 2005 van 3,5 procent en in 2006 van 3,3 procent. Rajan zei geen grote economische effecten te verwachten van de orkaan Katrina.

    • Maarten Schinkel