`Ik zit niet te wachten op een CDA met deze koers'

PvdA-leider Bos haalde gisteren fel uit naar het CDA. Zijn inzet was verrassend, omdat Bos zich tot nu toe mild opstelde richting deze mogelijke coalitiepartner. ,,Op een CDA met deze koers zit ik niet te wachten.''

Fractieleider Wouter Bos (PvdA) zocht gisteren in het debat over de miljoenennota de confrontatie met zijn CDA-collega Maxime Verhagen. De harde toon die Bos daarbij aansloeg (,,U kletst uit uw nek.'') was verrassend, omdat Bos en de PvdA-fractie tot nu toe harde confrontaties met het CDA uit de weg zijn gegaan.

De gangbare verklaring hiervoor is dat Bos vooruit kijkt naar een mogelijke coalitievorming met de christendemocraten na de Kamerverkiezingen van 2007. Bos wijst die verklaring van de hand. ,,Ik ben niet bezig met de verkiezingen en met welke coalitie er daarna zou kunnen zijn'', zegt Bos vanochtend in een gesprek voorafgaand aan het vervolg van het debat in de Tweede Kamer over de rijksbegroting 2006. ,,Preluderen op samenwerking met CDA of VVD is net zo irrelevant als speculeren op een linkse coalitie.''

Waarom haalde u dan zo hard uit naar het CDA?

,,Vorig jaar had het CDA nog iets weifelends over de mate waarin ze zich verbonden achten met wat het kabinet aan het doen was. Ze hadden zoiets van `het moet nu eenmaal'. Ik heb toen gezegd dat de VVD de feiten bepaalt en het CDA krampachtig probeert daar een verhaal bij te verzinnen. Dit jaar is het anders. Het CDA verdedigt voluit de koers van het kabinet en staat centraal in het debat. Het nieuwe zorgstelsel staat symbool voor de manier waarop het kabinet over een heleboel dingen denkt, en dat is door niemand anders verzonnen dan het CDA. Het is niet zo onlogisch om dat nu maar eens op tafel te leggen. Ze verdedigen keuzes waardoor ze wel heel erg in de neoconservatieve hoek terecht komen.''

Waarom reageren mensen verrast als u zo'n harde aanval doet?

,,Dat verbaast mijzelf ook. Ik verbaas me al tijden over de sfeer die hier op het Binnenhof hangt, met name onder parlementaire journalisten, alsof alles al in kannen en kruiken zou zijn voor een volgend kabinet en dat het een PvdA-CDA kabinet zou zijn. Voor al die mensen was het blijkbaar een verrassing om te horen dat er grote inhoudelijke en ideologische verschillen bestaan met de koers die het CDA kiest. We maken fundamenteel andere keuzes dan het CDA in de manier waarop we naar de Nederlandse samenleving kijken, naar toenemende ongelijkheid in de inkomsten en naar marktwerking. Het is net of mensen ineens vergeten zijn dat er begin 2003 niet zonder reden een formatie tussen CDA en PvdA mislukt was. We zullen altijd een redelijke en constructieve partij zijn, nooit onrealistische voorstellen doen.''

CDA-fractievoorzitter Verhagen zei dit weekend: `Die tegenbegroting van de PvdA, dat lijkt nergens op, maar Bos heeft nog twee jaar om bij zinnen te komen.' Geldt dat omgekeerd ook?

,,Ik ben er niet mee bezig. Ik wil een goed verhaal houden en een goede verkiezingsuitslag halen. Daarna zien we wel weer verder. Maar het is duidelijk dat ik niet op een CDA zit te wachten dat op deze koers ligt. Maar op een VVD die op deze koers ligt ook niet.''

Staan de beschouwingen in het teken van de verkiezingskoorts?

,,Wat ons betreft, en dat heb ik begin dit jaar al gezegd, is de campagne al begonnen. het kabinet is over de helft, gemeenten zijn bezig met het voorbereiden van de verkiezingen.

,,De drie fractievoorzitters van de coalitie geven als Kwik, Kwek en Kwak een interview in uw krant dat bol staat van de coalitievoorkeuren, dus ze zinspelen daar zelf vooral op. Alle politici die aan dit debat meedoen, realiseren zich dat het een onderdeel is van een beginnende verkiezingscampage. Daar is niets mis mee, ik ben voor een permanente campagne.''

Minister Hoogervorst (Volksgezondheid, VVD) stak tijdens uw inbreng in het debat demonstratief zijn vinger in zijn keel. Bent u blij dat u dit soort reacties oproept bij het kabinet?

,,Het is de corpsbal in Hans Hoogervorst die dan even bovenkomt. Ik denk eigenlijk dat de mensen in het land die zich zorgen maken over het nieuwe ziektekostenstelsel zich daar meer aan geërgerd hebben dan ik. Maar we zullen er dankbaar gebruik van maken in ons verkiezingsmateriaal.''

    • Egbert Kalse