Het Volk

Sprongen in het duister door Toneelgroep Het Volk is een balletvoorstelling voor drie oude dansers en hun wonderlijke, helgroene tuingieters. Op verzoek van danser en choreograaf Jack Hellepijp komen de uitgerangeerde dansers bijeen voor een briljante terugblik op hun carrière. Nog één keer schitteren, nog eenmaal de feilloze plier en de soepele spagaat. In maillots en treurige regenjas komen de mannen op, met gieter in de hand. Ze verhalen over hun teleurstellingen in de danswereld. Het onrechtvaardige ontslag bij Scapino bijvoorbeeld of het lichaam dat niet meer wil. Ze dragen zware brillen en een heeft een stoma. Hoe moet dat als danser? Ondertussen verschijnen er steeds meer gieters op de bühne als de meest gracieuze rekwisieten. Nieuw in deze voorstelling van Het Volk is het gebruik van videoschermen. Een camera filmt dicht op de huid het doen en laten van de oude dansers. Soms laait het vuur op en is de toeschouwer getuige van prachtige herinneringen aan het `vak' van vroeger, aan de onderlinge rivaliteit. Maar over alles heen heersen de dromen om weer de kracht en de jeugd van toen terug te vinden. Het is een melancholieke voorstelling die op ontroerende wijze verhaalt over een lichaam dat niet meer wil.

22/9 Alphen aan de Rijn, Castellum; 24/9 Sassenheim, 't Onderdak; 29/9 Hoofddorp, De Meern.