Het `instinct' van de premier van Kosovo

,,Premier verdacht van aanranding secretaresse.'' Voor de verandering geen bloedige politieke afrekening of een brandstichting in een moskee of orthodox klooster, maar de koppen schreeuwen er niet minder om.

De Kosovaarse krant Epoka e Re opent al dagen met onthullingen over de seksuele escapades van premier Bajram Kosumi. Een pittige soap opera, zeggen waarnemers in Kosovo die twijfelen aan de journalistieke bewijsvoering.

Volgens de krant zou Kosumi zich op zijn kantoor in hoofdstad Priština hebben vergrepen aan zijn secretaresse, een ex-Miss Albanië. Wat de premier níet wist is dat het kamertje nog vergeven is van de bewakingscamera's, uit de tijd dat de vorige premier, Ramush Haradinaj, er nog zetelde. Haradinaj, die zich begin dit jaar terugtrok om zich als verdachte van oorlogsmidaden bij het Joegoslavië-tribunaal te melden, werd als premier zwaar bewaakt.

Diezelfde camera's registreerden volgens Epoka e Re begin deze week de handelingen in Kosumi's kantoor. Een kopie van de filmopnames afgeleverd bij de redactie, door een medewerker van de premier die volgens de krant naar Londen is gevlucht. De ex-Miss is inmiddels naar Albanië uitgeweken.

Volgens analisten zijn de verdachtmakingen het werk van oppositiepartij PDK waaraan de krant Epoka e Re is gelieerd. PDK aast op de macht, en een schandaal rond Kosumi (van de kleinere partij AAK) zou een geschenk uit de hemel zijn. Naar verwachting beginnen volgende maand de besprekingen over de toekomst van Kosovo dat formeel nog een provincie is van Servië, maar dat door de VN wordt bestuurd en dat onafhankelijk wil worden. ,,De hele wereld kijkt bezorgd toe, terwijl onze premier zijn dierlijke instincten volgt'' - die boodschap wil de oppositie maar al te graag verkopen.

    • Tijn Sadée