Het beeld

Er waren gisteren veel onthullende kandidaten voor het beeld van de dag. Een natuurfotograaf legde op de Veluwe een wilde boskat vast en stelde dat dit wel eens de inmiddels in de regionale pers Winnie gedoopte `poema' van afgelopen zomer zou kunnen zijn. Een amateurfotograaf, Rigo graaf von Plauen, kiekte in Porto Ercole twee buitenechtelijke dochters en een minnares van zijn vriend prins Bernhard. Het zakenblad Quote legde er de hand op en drukte ze opmerkelijk klein af, in tegenstelling tot de uitvergrotingen in de meeste nieuwsprogramma's op televisie. Privé-hoofdredacteur Evert Santegoeds onthulde in Barend & Van Dorp (Talpa) dat hij voor een `toevallig' genomen foto van prinses Amalia op een kinderboerderij in Zoeterwoude eerder toch wel een paar duizend euro had betaald. Maar de Duitse edelman zou voor dit zeldzamer materiaal niets hebben ontvangen. Royalty watcher Philip Dröge ontvouwde in NSE (Talpa) zelfs de theorie dat koningin Beatrix wel eens toestemming gegeven zou kunnen hebben voor publicatie. Als je er niet geheimzinnig over doet, ebt de belangstelling voor de dames Alicia en Alexia snel weg.

Dat geluk zal minister Hans Hoogervorst (Volksgezondheid, VVD) niet ten deel vallen. Wie in de Tweede Kamer een onparlementaire opmerking plaatst, zal die uit de handelingen geschrapt zien worden en er dus niet veel last meer van hebben. Maar als er een beeld bestaat van een onwelvoeglijk gebaar van een bewindsman in het parlement, dan valt dat niet gemakkelijk uit te wissen. Over de opzet van Hoogervorsts vinger in de keel, toen oppositieleider Wouter Bos (PvdA) het nieuwe ziektekostenstelsel aanviel, valt niet te twisten. Er zijn wel verzachtende omstandigheden.

In Nova/Den Haag Vandaag (NOS) verklaarde Ferry Mingelen de ministeriële faux pas uit de machteloosheid in het vak K, waar het kabinet de hele dag slechts kan reageren met gebaren en mimiek. Hoogervorst bood ook de Kamer en Bos in het bijzonder plenair zijn excuses aan voor wat hij voor de microfoon van Den Haag Vandaag `een stommiteit' noemde. Beetje dom, slordigheidje, ook politici zijn maar mensen. Wel zal Hoogervorst de rest van zijn politieke loopbaan achtervolgd worden door deze stommiteit. Bos beloofde al meteen het beeld te gebruiken voor een folder in de PvdA-verkiezingscampagne. De tekst zou kunnen luiden: ,,Komt de stelselherziening u ook zo de keel uit?'' Effectief communiceren blijft een zwakke plek van het tegen de maatschappelijke verruwing agerende kabinet-Balkenende II.

Verder noteerde ik nog een man die zijn televisietoestel het huis uitdraagt in de Franse docusoap Privés de télés (Arte). Een groot aantal gezinnen in een Frans stadje doet een maandlang de televisie de deur uit en filmer Patrick Volson legt hun wederwaardigheden vast. Het voorstel van de filmploeg om de periode te verlengen tovert ontzetting op de gezichten van de kinderen. Caroline (11): ,,Televisiekijken is net als roken: als je er eenmaal aan begint, kun je er nooit meer mee ophouden.''

    • Hans Beerekamp