GROOT-BRITTANNIË

Perzië

Culturele uitwisseling vanuit Iran, of oud-Perzië, is tot nu toe vrijwel onmogelijk geweest dankzij de gespannen politieke toestand. Nu kunnen in Londen eeuwenoude schatten van Perzië voor het eerst bewonderd worden. Na een last-minute aarzeling zijn de kostbare bezittingen uit Teheran toch aangeboden. Een boeiende expositie toont rijkdommen en kunstvoorwerpen uit de bloeitijd van het rijke imperium, ooit strekkend van de Middellandse Zee tot India, van 550 tot 330 voor Christus. De kunst, zowel verhalend als intiem, laat zien hoe destijds de macht werd getoond, zoals door de gouden schaal met de woorden `Xerxes de Koning' in het Babylonisch, Perzisch en Elamitisch. Misschien heeft Iran dan nu toch haar 21-eeuwse identiteit aanvaard.

T/m 8 jan Forgotten Empire: The World of Ancient Persia, British Museum, Londen WC1. 0044(0)2073238000 & www.thebritishmuseum.ac.uk

Visual Arts

Newcastle en haar buurstad Gateshead hebben sinds 1998 hard gewerkt aan de reputatie als internationaal kunstcentrum. Een deel van NewcastleGateshead, zoals het nu heet, herbergt een futuristische stad met de Millennium Bridge. Het Centre for Contemporary Art BALTIC, in een voormalige meelfabriek uit de jaren vijftig, is tevens de op één na grootste expositieruimte van Groot-Brittannië. Het centrum is de katalysator van The festival of Visual Arts. In het programma staat de nieuwe reizende expositie British Art Show 6, die elke 5 jaar Britse kunst viert. Met werk van 50 kunstenaars van schilderijen tot film, video, beeldhouwkunst en uitvoeringen (24 sept tot 8 jan).

T/m jan 2006 Festival of Visual Arts 2006. In en om Newcastle en Gateshead. www.visitNewcastlegateshead.com BALTIC Centre for Contemporary Art, Gateshead. 0044(0)1914781810 & www.baltimill.com

En verder

T/m 16 okt The RIBA Stirling Prize: A Celebration of British Architecture, Victoria and Albert Museum, Londen SW7, 0044(0)79422000.