Galerieselectie

Peter Struycken

Voor zijn nieuwe serie wandkleden liet Peter Struycken zich inspireren door de hedendaagse Franse componist Pierre Boulez. Diens compositie Explosante-Fixe uit 1971-93 vormde het uitgangspunt voor de grote, veelkleurige tapijten. De zinderende patronen zijn geen rationele analyse van de muziek, maar een emotionele vertaling ervan. Zelf vergelijkt Struycken zijn wandkleden, die in het Textielmuseum in Tilburg vervaardigd werden, met `entoptische waarneming': de vormen en kleuren die je ziet wanneer je je ogen sluit.

Wandtapijten van Peter Struycken t/m 22 okt in Galerie de Expeditie, Leliegracht 47, Amsterdam. Wo t/m vr 11-18u, za 14-18u.

Carl Fischer

De Amerikaanse fotograaf Carl Fischer (1924), bekend van zijn foto's voor bladen als Time en Life, maakte in de jaren '60 en '70 een reeks spectaculaire beelden voor de cover van het tijdschrift Esquire. Gedenkwaardig is bijvoorbeeld de foto van Andy Warhol die in een blikje Campbell's tomatensoep lijkt te verdrinken – een tijdrovende collage die door Fischer met veel knip- en plakwerk in elkaar werd gezet. Een ander icoon is het uitdagende portret van bokser Mohammed Ali, poserend als de heilige Sint Sebastiaan, dat in 1968 op de cover van Esquire verscheen als symbolisch protest tegen de Vietnam-oorlog.

T/m 8 okt in Galerie Wouter van Leeuwen, Hazenstraat 27, Amsterdam. Do t/m za 12-18u.

Malpractice

Aan de tekeningententoonstelling Malpractice in De Praktijk doen zestien kunstenaars mee, onder wie veel namen uit de `vaste stal' van de galerie, zoals Paul van Dongen, Armen Eloyan, Bas Meerman, Rik Meijers en Ronald Ophuis. Een van de exposanten is Arno Kramer, samensteller van de groepstentoonstelling Into Drawing die momenteel door Europa reist en die de aanleiding vormde voor Malpractice.

Malpractice t/m 5 okt in De Praktijk, Lauriergracht 96, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

Beat Streuli

De bonte stoet van rolschaatsers, hippies, surfers, bodybuilders, zwervers en filmsterren die in het Californische Venice Beach over de boardwalk flaneren, diende als inspiratiebron voor de nieuwe videowerken van de Zwitserse kunstenaar Beat Streuli. Hij volgde de voorbijgangers ongezien met zijn videocamera, observeerde individuen en het gedrag van mensen in kleine groepjes. Elders in Los Angeles, op Sunset Boulevard en in Downtown LA, legde Streuli inwoners en toeristen met de fotocamera vast. Deze foto's, zo'n 95 in totaal, vormen in MKgalerie een wandinstallatie die zich als een roadmovie laat bekijken.

Video's en foto's van Beat Streuli t/m 2 okt in MKgalerie, Witte de Withstraat 53, Rotterdam. Wo t/m zo 13-18u.

Verf op doek

Voor de tentoonstelling Verf op doek nodigde kunstenaar F. Franciscus zijn collega-schilders en generatiegenoten Bart Domburg en Ab van Hanegem uit. De drie kunstenaars begonnen hun carrière in de jaren '80 en delen een liefde voor schilderkunst uit de Italiaanse renaissance en de Nederlandse Gouden Eeuw. Domburg, die sinds enkele jaren in Berlijn werkt, maakt schilderijen van vervallen gevels. Franciscus schildert portretten die verwijzen naar religieuze kunst, en Van Hanegem maakt geometrische composities die uit de computer getoverd lijken.

T/m 15 okt in Flatland Gallery, Lange Nieuwstraat 7, Utrecht. Wo-za 13-17u.

En verder:

Schilderijen Sander van Deurzen t/m 2 okt Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, A'dam; foto's Jan Rothuizen t/m 8 okt bij Ellen de Bruijne Projects, Rozengracht 207a, A'dam;

sculpturen kristof van gestel t/m 8 okt in Galerie Bowie van Valen, Jacob van Lennepstraat 305A, A'dam;

fotografie van Nan Hoover t/m 8 okt Galerie Metis-nl, Lijnbaansgracht 316, A'dam; video en fotografie van Maura Biava, Orpheu de Jong, Jill Magid en Monica Tormell t/m 22 okt Galerie van Gelder, Planciusstraat 9A, A'dam;

performance en tekeningen van Alexandra Bachzetsis t/m 8 okt in Galerie Juliette Jongma, Gerard Douplein 23, A'dam;

schilderijen van Rezi van Lankveld, t/m 8 okt Galerie Diana Stigter, Elandsstraat 90, A'dam.