FRANKRIJK

Theater

Het Parijse theaterseizoen komt nog maar heel langzaam op gang. Daarom brengt de reprise van het scherpe en heel vermakelijke stuk Musée haut, musée bas dat herfst 2004 veel succes boekte, uitkomst. De onstuimige Franse auteur, regisseur, cineast en theaterdirecteur Jean-Michel Ribes observeert in zijn stuk de conservators, bewakers, kunstenaars en verloren bezoekers/toeristen van een denkbeeldig groot museum. Hij pakt zodoende met veel humor de kunst en zijn slaafse volgelingen, de esthetische burgerlijke vooroordelen, snobisme en onwetendheid in de kraag. De tekst is scherpzinnig en vol verbeelding. De toon ironisch en zelfs surrealistisch. De acteurs die volgens een precieze choreografie in een groot ritme van de ene rol in de andere glijden, zijn verbluffend. De decors en kostuums kleur- en vindingrijk.

T/m 6 nov in het Théâtre du Rond-Point, 2 bis, avenue Franklin-Roosevelt, Parijs, 0033-144959821.

foto's

De beroemde Braziliaanse fotograaf Sebastiao Salgado (1944) zaaide 5 jaar geleden onrust met Exodes, zijn laatste grote expositie in Parijs. Voor de één roepen zijn reportages grote taferelen van de religieuze schilderkunst voor de geest en geven ze blijk van Salgado's inzet voor de misbruikten en onrechtvaardigheden van de wereld. Voor de ander zijn zijn foto's veel te mooi om een eerlijk beeld van de ellende te geven. De expositie in de BNF met 136 foto's verdedigt vastberaden het eerste standpunt en zal dan ook beslist hevige debatten veroorzaken.

29 sept t/m 15 jan, di t/m za 10-19u, zo 12-19u in de Bibliothèque nationale de France, site Richelieu, 58, rue de Richelieu, Parijs, 0033-153795379.

En verder

Barokmuziek, waaronder Scylla et Glaucus opera van Jean-Marie Leclair, tijdgenoot van Rameau, van 27 sept t/m 9 okt opera Château de Versailles, 0033- 139207800; Arnulf Rainer et sa collection d'art brut t/m 9 okt in La Maison rouge-Fondation Antoine-de-Galbert, Parijs, 0033- 1400 10881 en www.lamaisonrouge.org.