Film Méliès gevonden

In een depot is een verloren gewaande film van Georges Méliès teruggevonden. Het gaat om Cleopatra, een zwijgende film van twee minuten uit 1899. Dit hebben de erven-Méliès gisteren bekendgemaakt in een communiqué, zo meldt het Franse persbureau AFP. De exacte vindplaats is geheimgehouden.

De Fransman Méliès (1861-1938), aanvankelijk werkzaam als goochelaar, was een van de pioniers van de cinema. Hij maakte tussen 1896 en 1912 zo'n 520 films. Terwijl andere filmpioniers zoals de broers Lumière het nieuwe medium vooral gebruikten om scènes uit het leven vast te leggen, zette Méliès de wereld voor de camera naar zijn hand. Zijn werk staat bol van de goocheltrucs en vroege special effects.

Na 1913 is het werk van Méliès in hoog tempo in de vergetelheid geraakt en zijn veel kopieën van zijn films vernietigd. Met de vondst van Cleopatra zijn nu 202 films van Méliès terecht. Volgens M. Meyer, hoofdconservator van het Filmmuseum in Amsterdam is elke vondst van een Méliès bijzonder.

Volgens de beschrijving van Cléopâtre, die Meyer opleest uit een boekje over verloren Méliès-films, moeten we in de twee minuten van de film enkele slavinnen zien die het graf van de Egyptische koningin Cleopatra versieren. Er komen twee duivels achter de rotsen vandaan, die het graf proberen binnen te dringen. Vervolgens komt de mummie van Cleopatra uit de tombe, die door de duivels aan stukken wordt gesneden en verbrand. ,,Omdat zijn werk zo fantasierijk is, ben je altijd benieuwd hoe hij dat heeft gedaan'', zegt Meyer.