DUITSLAND

Plastische liefdespoëzie

Aristide Maillol gold een eeuw geleden als de grote tegenpool van Auguste Rodin maar is geen grote naam in het collectieve geheugen. Om op dat punt iets recht te zetten organiseert het Kunsthaus Avantgarde in het zuid-Duitse plaatsje Apolda nu een ruimhartige overzichtstentoonstelling rondom zijn persoon: Aristide Maillol, Bildhauer, Maler, Zeichner und Grafiker. De uit zuid-Frankrijk stammende Maillol wijdde zich pas in 1895 aan de beeldhouwkunst, nadat hij met schilderwerk en tapisseriën naam had gemaakt op de belangrijkste Parijse kunsttentoonstellingen. Hij werd meteen ingedeeld bij de navolgers van de zogenaamde oud-Griekse idealen; bij Maillol geen gotiek á la Rodin maar ,,plastische liefdespoëzie'', zoals een criticus het dweperig uitdrukte.

T/m 20 nov. Inl 0049 3644 515364 & www.kunsthausapolda.de

Max Bill

Van de hedendaagse all-round kunstenaar Max Bill zijn ruim 200 objecten uit alle geledingen van zijn omvangrijke oeuvre bijeengebracht voor de Max Bill Retrospektive in het Kunstmuseum Stuttgart (T/m 8 jan). Onder de sculpturen vallen vooral de lege vlakken op de vloer en de kogelvormige objecten op. Van Bills abstracte schilderwerk zijn enkele groots opgezette doeken met ronde vormen en zachte kleuren gekozen. Verder is er een selectie gemaakt van het beste uit zijn grafiek en typografie. Bill is ook bekend als boekontwerper en schuwt evenmin de inrichting van kantoorruimtes.

Inl 0049 711 2162188 &

www.kunstmuseum-stuttgart.de

En verder

Schilderijen, aquarellen en tekeningen van Hermann Stenner (1891-1914) in het klooster Cismar (t/m 23 okt). Inl 0049 4366 1080 & www.schloss-gottorf.de Sculpturen, schilderijen en installaties van Amador, alsmede fotografisch werk van Alexander Wolf, in Galerie Samuelis Baumgarte, Bielefeld (t/m 1 okt). Inl 0049 521173532 & www.samuelis-baumgarte.com