BELGIË

Katharina Prospekt

Het ontwerpersduo A.F. Vandevorst (Filip Arickx en An Vandevorst) toont in het Antwerpse ModeMuseum Rusland. Hun tentoonstelling Katharina Prospect – The Russians combineert hun fascinatie voor bont en vilt, uniformen en de kleur rood met prachtige kostuums en objecten uit de collectie van het State Historical Museum uit Moskou. Allerlei `clichés' zoals de matroesjka, wodka, Russische auto's of de bontmuts worden in een nieuw perspectief geplaatst, de Russische 19de eeuw wordt vermengd met de Sovjettijd en de eigen modeontwerpen. Het hospitaal en het kruis, onderdeel van het eigen label, bepalen de sfeer op Katharina Prospekt.

Katharina Prospect, `The Russians' by A.F. Vandevorst, ModeMuseum, Nationalestraat 28, Antwerpen, t/m 5 feb., di t/m zo 10-18u. Inl 0032 34702770, www.momu.be of www.europalia.be

Lee Miller

Beeldschoon mannequin, favoriet fotomodel, minnares en muze van Man Ray in Parijs, bevriend met alle groten uit de kunstwereld van het interbellum en na de Tweede Wereldoorlog. Lee Miller (1907-1977) uit Poughkeepsie (VS) was het allemaal, maar bovenal was ze een uiterst talentrijke en onafhankelijke fotografe.

Het Fotomuseum in Charleroi wijdt een grote expositie aan haar werk en leven als mode-, celebrity- en oorlogsfotografe. In Parijs werkte ze voor Vogue, als oorlogscorrespondente trok ze met de Amerikaanse troepen door het Europa van de WOII. Ze maakte duizenden foto's van Picasso maar fotografeerde ook de concentratiekampen bij de bevrijding en ging de gruwelen niet uit de weg.

Lee Miller, une vie, Musée de la Photographie, Avenue Paul pastur 11, Charleroi, t/m 27 nov., di t/m zo 10-18u. Inl 0032 71435810 en www.museephoto.be

En verder

Dames met Klasse, t/m 18 dec Brouwerij Lamot, Mechelen 0032 15502005;

Dynastie & Fotografie & Art Nouveau & Design 1830-1945, t/m 31 dec Jubelparkmuseum, Brussel 0032 27337735 en www.kmkg.be.