Ajacieden missen ervaring en aanvalskracht

Negentig minuten leek er voor Ajax gisteravond geen vuiltje aan de lucht. Tegenstander ADO Den Haag voetbalde ontstellend zwak en leek weinig te kunnen doen tegen de in de eerste helft opgelopen 2-0 achterstand. Zelfs toen Ajacied John Heitinga na zijn invalbeurt met een tweede gele kaart van het veld was gestuurd, kreeg de Amsterdamse ploeg nog kansen om de voorsprong te vergroten.

In de vier extra speelminuten voltrok zich een mirakel. ADO scoorde tot twee keer toe en liet Ajax ontredderd achter. Het publiek reageerde furieus. De afscheidsceremonie van voormalig aanvoerder Cristian Chivu, tegenwoordig in dienst van AS Roma, had plaats voor lege tribunes. De blij verraste ADO-trainer Frans Adelaar: ,,Deze puntendeling is misschien wat onverdiend, maar we zijn er niet minder blij om.''

Ajax kreeg voor de tweede keer in vier dagen een domper te verwerken. Na de nederlaag van zondag tegen AZ had deze inhaalwedstrijd, die in augustus verboden werd door de Amsterdamse burgemeester Cohen, de winst moeten opleveren om aansluiting te houden met de koplopers. Ajax heeft na vijf duels al acht punten minder dan AZ, Feyenoord en RKC.

Trainer Danny Blind stelde bij de kwakkelende patiënt dezelfde diagnose als de afgelopen maanden. ,,Naar buiten toe blijf ik net als intern wijzen op twee grote problemen. We halen te weinig rendement uit onze aanvallers. En we missen ervaring. Daar zijn geen pilletjes voor.''

Het gebrek aan rendement openbaarde zich bij Ajax vooral in de eerste helft. De coach had dit keer de voorkeur gegeven aan Angelos Charisteas als centrumspits. De recente aankoop Markus Rosenberg bleef de hele wedstrijd op de bank. De Griek deed het niet veel beter dan de Zweed. Hij kreeg een handvol kansen, stond een keer alleen voor doelman Doris de Vries, maar kwam niet tot scoren.

De treffers kwamen van de voet van een verdediger (Hedwiges Maduro) en een middenvelder (Wesley Sneijder). Zoals de laatste weken gebruikelijk: geen uitgespeelde kansen maar afstandsschoten. Het ontbreken aan ervaring manifesteerde zich vooral in de extra tijd. Adelaar zei blij te zijn met de vrije trap die Sneijder bij een 2-1 tussenstand in de 93ste minuut nam. De middenvelder koos ervoor de bal voor het doel te trappen. Uit de tegenstoot maakte ADO vervolgens 2-2. Drie trainers riepen, op het moment dat Sneijder achter de bal plaatsnam, langs de lijn dat hij de vrije trap `kort' moest nemen om tijd te winnen. Blind: ,,Dat is toch een voetbalwet? Dit was een duur foutje.''

Kort na de miskleun werd Sneijder gehuldigd als man of the match. De kleine middenvelder verkeert in goede vorm, maar moet met zijn 21 jaar in bepaalde situaties nog gestuurd worden. Het gebrek aan evenwicht bij Ajax komt zijn ontwikkeling niet ten goede. Dat geldt voor meerdere jonge talenten in de ploeg. Zonder een ervaren gids moeten zij zich maar zien te redden op het hoogste niveau.

Soms heeft dat ernstige gevolgen, zoals bij Heitinga. Wat hem gisteravond bezielde, was een raadsel. De op een zijspoor geraakte centrale verdediger mocht invallen voor de geblesseerd geraakte Zdenek Grygera. Al binnen enkele minuten had Heitinga zijn eerste gele kaart te pakken voor een overbodige overtreding op Michael Mols, net voorbij de middenlijn.

En na ruim een kwartier in de tweede helft kon hij zelfs met een tweede gele kaart vertrekken, toen hij de doorgebroken Geert den Ouden onderuit trok. ,,Onverklaarbaar'', zei Blind over het optreden van Heitinga, die voor het eerst sinds lange tijd niet in de voorlopige selectie van Oranje zit.

Bij ADO werd een opvallende rol vertolkt door Eljero Elia. Tot de 82ste minuut bleef het achttienjarige talent buiten de ploeg. Elia had rust nodig, zei trainer Adelaar. Hij speelde liever met een andere tiener op de vleugel, de bijna negentienjarige Wesley Verhoek. Dit om meer kracht te ontwikkelen in de tegenaanvallen.

Wat de Haagse ploeg tot de slotfase demonstreerde, was slechts onvermogen. ,,Zelfs met een speler meer op het veld konden we onze vrije man niet vinden'', erkende Adelaar. Met de beweeglijke Elia ging er iets meer dreiging uit van de bezoekers. In de extra tijd was hij bovendien betrokken bij de twee Haagse doelpunten. Na een voorzet van Den Ouden en een assist van Verhoek stond Elia op de goede plek om de marge te verkleinen. De gelijkmaker kon de opgerukte centrale verdediger Jean Paul Saeijs maken, nadat Elia de bal voor zijn voeten kopte.

PSV en verschillende buitenlandse clubs volgen de linkerspits van ADO op de voet. Het WK jeugd in Nederland kwam voor hem nog te vroeg. Maar hij heeft veel vertegenwoordigende elftallen doorlopen. Als Elia doorbreekt naar de top, zal dat ongetwijfeld tot ergernis zijn van Ajax. Want de Hagenaar, die ook voor de amateurclubs Tonegido en SV Voorburg uitkwam, doorliep enige jaren de jeugdopleiding in Amsterdam. Daar vonden ze hem te gemakzuchtig en te eigenwijs. Zijn talent kwam er toen nog niet uit. Ajax had geen geduld met hem.

,,Ik heb in de C-junioren inderdaad nog met Ryan Babel en Urby Emanuelson gespeeld'', vertelde Elia op het parkeerdek van de Amsterdam Arena. Beide spelers ontmoette hij gisteravond opnieuw, nu bij de tegenpartij. De beslissing van trainer Adelaar om hem pas in de slotfase in te zetten, kon hij billijken. ,,Ik moet me nog elke wedstrijd bewijzen'', klonk het professioneel.

Ajax

2

ADO Den Haag

2

Ruststand 2-0. 20. Maduro 1-0, 28. Sneijder 2-0, 90. Elia 2-1, 90. Saeijs 2-2. Schds: Braamhaar (in rust vervangen door Van Dongen). Tsch: 45.000. Rode kaart (2xgeel): 63. Heitinga (Ajax). Gele kaarten: Pienaar, Sneijder (Ajax), Rijaard, Saeijs en Den Ouden (ADO Den Haag).

    • Erik Oudshoorn