Afvalverwerking kost veel energie

Han Bakker, Patricia Osseweijer en Johan Sanders hielden in deze krant van 13 september een pleidooi voor `De betere biobrandstof voor een beter milieu'.

Het gaat om bio-ethanol voor toevoeging aan benzine en bijvoorbeeld butanol dat onder meer verwerkt kan worden tot biodiesel, met landbouwafval als grondstof.

De hamvraag is hoeveel fossiele energie er nodig is om een gegeven hoeveelheid bio-energiedrager te fabriceren. Pimentel en Patzek, ervaren onderzoekers, concludeerden in Natural Resources Research van afgelopen maart dat bereiding uit speciaal voor deze doelen geteelde biogrondstoffen minstens 26 procent meer fossiele energie kost dan de energiewaarde van de eindproducten.

Zo erg hoeft het met afval als grondstof niet te zijn, maar het is veelal wel de verwerking die zoveel energie kost. Zo eist de ethanoldistillatie 80 procent van de energiewaarde van het eindproduct, de fabricage van dieselolie uit sojabonen 45 procent en uit zonnebloemen 40 procent.

Om op deze weg verder te gaan, moet er uitzicht zijn op een drastische vermindering van de fabricage-energie, anders is er nauwelijks sprake van een `duurzame' aanpak.

Rechtstreeks uit steenkool benzine maken lijkt dan nog beter, zeker als de CO2 daarbij wordt afgescheiden en weggewerkt in lege aardgasvelden.

    • Arie de Goederen