Zelfgoogelaar

Iedereen kent de types, maar ze zijn nog niet eerder beschreven. In de tweede aflevering van `In het wild', een serie semi-antropologische speurtochten, de `zelfgoogelaar'.

,,Heb je hem al gegoogeld?'' is een heel normale vraag. Stel, je komt iemand tegen op een feestje. Je maakt een praatje met elkaar, en de dag daarna denk je: poei, wat was dat een leuke jongen. Vervolgens vertel je aan een vriendin de weinige details die je over hem weet (zijn naam, zijn baan en dat hij rosé een belachelijk drankje vindt) en dan vraagt zij: ,,Heb je hem al gegoogeld?'' Ja, natuurlijk heb je dat al gedaan, en toen ben je erachter gekomen dat hij heel vaak berichten achterlaat op een site voor mensen die oude radio's verzamelen. En dat vind je een beetje raar.

Even voor mensen die lange tijd in een grot zonder adsl-verbinding hebben geleefd: iemand googelen is zijn naam intypen bij de internet-zoekmachine Google. Druk op `Search' en enkele seconden later weet je, hopelijk, meer over die persoon. In ieder geval weet je alles wat er over hem op internet te lezen is. Wat, overigens, bij veel mensen alleen hun hardloopscore van een halve marathon uit 2001 is.

Een speciale vorm van googelen is zelfgoogelen. Je eigen naam intypen bij Google dus, en dan maar zien op wat voor verrassingen je stuit. Misschien heeft een oude klasgenoot wel onverwacht een heel ontroerend verhaal over zijn grote puberliefde voor jou op zijn website geschreven! Of blijkt een collega heel flatteuze foto's van je op internet gezet te hebben, van die personeelsbarbecue in de zomer toen je nog zo lekker bruin was!

Zelfgoogelen is zoiets als masturberen: het draait geheel en al om jezelf, je doet het over het algemeen liever niet waar anderen bij zitten, je praat er ook niet echt over met elkaar (,,Wat ik gísteren nou weer voor leuks over mezelf las op internet!'') en eenmaal uitgegoogeld voel je je vaak een beetje ontnuchterd – meestal staat er niets nieuws over jezelf, en stuit je alleen maar weer op die ene hardloopscore.

Toch lopen er veel zelfgoogelaars rond. Ik heb ze regelmatig betrapt. De gemiddelde zelfgoogelaar is iemand die niet echt beroemd is. Beroemde mensen kunnen zichzelf al fijn op tv en in de krant tegenkomen, dus die hoeven niet te zoeken op internet. Heel onbekende mensen zelfgoogelen ook niet veel, want zij hebben nul hits. Het is het type ertussenin dat zich verlaagt tot deze beschamende vorm van zelfexploratie. Zo iemand is bijvoorbeeld literair vertaler naar het Engels. Hij heeft veel grote Nederlandse romans vertaald, maar krijgt daarvoor, vindt hij, nooit de credits die hij verdient. Daarom googelt hij zichzelf regelmatig eventjes, gewoon tussendoor, lalala, om te zien of zijn subtiele, sfeervolle vertaling misschien wordt geroemd in een bijzin van een recensie in een Britse krant.

Het hoogtepunt van de zelfgoogelaar duurt meestal maar kort. Er is misschien één teleurstellend hitje bijgekomen (een link naar een pagina waarop de zelfgoogelaar zelf een condoleancebericht heeft achtergelaten). Om de spanning van het zelfgoogelen toch een beetje op te rekken, heeft hij daarom een techniek: eerst zijn eigen naam intypen mét aanhalingstekens eromheen, zodat hij alleen op pagina's uitkomt waar zijn hele naam achter elkaar op staat, en dan nog een keer zoeken zonder aanhalingstekens, zodat er ook pagina's worden gevonden waar hij bijvoorbeeld alleen met zijn voornaam op genoemd wordt.

En, net als bij alle beschamende en zondige bezigheden, wordt de zelfgoogelaar soms genadeloos gestraft. Zo was de schrijfster van dit stukje ooit aan het zelfgoogelen (ja, Ik Ben Een Zelfgoogelaar) toen ze de volgende mysterieuze opsomming aantrof op de website van iemand die ze helemaal niet kende. `Diepvriesvers, ongepaste satire, en alles van Aaf Brandt Corstius' had hij geschreven.

Verder stond er niets bij. Fascinerend! Wat zou dat nou betekenen? Benieuwd waar het lijstje op sloeg, ging ze naarstig op zoek op de website waar het op stond. Na enig gepuzzel kwam ze bij de oplossing uit. Het lijstje bleek met een doorklik verbonden te zijn aan `Dingen die ik haat'. O. Goed. Fijn. Gauw internet sluiten, de laptop dichtklappen, licht uit en naar bed.

    • Aaf Brandt Corstius