`We willen geen uitgekleed EK zwemmen'

Drie jaar na het mislukte bod op de editie van 2006 doet Nederland opnieuw een poging de EK zwemmen naar Eindhoven te halen.

Een vlotte inventarisatie bij de wereldkampioenschappen zwemmen in Montreal leerde hem twee maanden geleden dat Nederland zich geen zorgen hoeft te maken. ,,Geen van de coaches van de Europese toplanden heeft bezwaar tegen een toernooi in maart of begin april'', ontdekte technisch directeur Jacco Verhaeren van het Nationaal Zweminstituut Eindhoven. ,,Sterker nog: de meesten juichen een toernooi zo vroeg in het seizoen juist toe. Hoe meer tijd er tussen de EK en de Olympische Spelen [van Peking 2008] zit, hoe beter.''

Drie jaar na het mislukte bod op de Europese kampioenschappen langebaan (50 meter) van 2006 doet Eindhoven opnieuw een gooi naar de organisatie van het toernooi, ditmaal de editie van 2008. Met één voorwaarde: het toernooi moet verschoven worden, van het gebruikelijke (late) voorjaar (mei/juni) naar maart of begin april. Zodat de topzwemmers in het olympisch seizoen geen excuus hebben het evenement te laten schieten met het oog op hun voorbereidingen op `Peking' (augustus). ,,We willen onder geen beding een uitgekleed toernooi, zoals vorig jaar in Madrid'', benadrukt Bert Boer, lid van de biedingscommissie van de Nederlandse zwembond (KNZB), die binnenkort namens `Eindhoven' het bidbook inlevert bij de Europese zwemfederatie (LEN).

Ook de LEN heeft, bij monde van directeur Lászlo Skákadati, volgens Boer al laten doorschemeren ,,niet onwelwillend'' tegenover een vervroegde titelstrijd te staan. ,,Als dat wel het geval was geweest, hadden we niet de moeite genomen ons kandidaat te stellen'', zegt Boer, die verder hoop put uit flexibele opstelling van de wereldzwembond. Die stond Australië toe de WK van 2007 in Melbourne in de eigen late nazomer (maart) te organiseren in plaats van eind juli.

Begin december, tijdens de EK kortebaan (25 meter) in Triest, beslist de LEN welke stad over drie jaar de 29ste editie van het tweejaarlijkse toernooi mag organiseren. Morgen sluit de inschrijftermijn. Komend weekeinde overleggen KNZB-vertegenwoordigers, onder wie directeur Jos Kusters, met de LEN op Cyprus. Vanmiddag, op de bodem van het binnenkort op te leveren zwemstadion in Eindhoven, zou de bond tekst en uitleg geven over het eigen bod.

Bijna veertig jaar geleden (EK 1966 in Utrecht) was Nederland voor het laatst gastheer van een groot zwemtoernooi. Sindsdien moest de nationale ploeg, bij gebrek aan een deugdelijke accommodatie vooral, steevast naar het buitenland. Zelfs onbeduidende zwemnaties als Portugal (EK kortebaan 1999) en Turkije (EK langebaan 1999) bleken in staat een Europees toptoernooi te kunnen huisvesten.

Al jaren pleit Verhaeren, trainer van onder andere olympisch kampioen Pieter van den Hoogenband, voor ,,een grotere exposure van de zwemsport in eigen land'', want: ,,Zwemmen in Nederland leeft niet. Ja, één keer in de vier jaar tijdens de Spelen. Voor de rest is het hier een min of meer non-existente sport. We hebben een impuls nodig, zoals honkbal dat voor elkaar kreeg met het WK in Nederland.''

Verhaeren rekent bij de beoordeling van het Eindhovense bod ook een beetje op `de Pieter-factor'. ,,Van doorslaggevend belang zal het vermoedelijk niet zijn, maar Pieter is al jaren een van de toonaangevende zwemmers van Europa is. Hij is opgeleid hier in Eindhoven, en zijn carrière nadert zijn einde. Al is het niet zo dat deze EK-kandidatuur is ingegeven door de wens om Pieter een afscheidsfeestje voor eigen publiek te gunnen.''

Groot verschil met de vorige bod is het onderkomen. Was drie jaar geleden nog niet duidelijk of het veelbesproken nieuwe zwemstadion er überhaupt zou komen in Eindhoven, inmiddels is de bouw in een vergevorderd stadium. In december wordt het eerste gedeelte van het 3.500 zitplaatsen tellende complex opengesteld. Verhaeren verwacht ,,in januari sowieso met mijn zwemmers in dat nieuwe bad te liggen''.

Met afgrijzen denkt de coach terug aan de vorige, zo jammerlijk mislukte EK-campagne. ,,Met alle respect, maar dat ging nergens over. De eerste paal moest de grond nog in, de begroting was bij lange na niet rond, noem maar op. Ik heb dat hele verhaal toen geen moment serieus genomen. Het was op hoop van zegen, meer niet.''

Maar de zwembond zegt leergeld betaald te hebben. De begroting (3,5 miljoen euro) is ditmaal nagenoeg sluitend, en zal deels worden benut om de marketingrechten van de LEN af te kopen. De NOS heeft zich bereid verklaard om op te treden als hostbroadcaster en dus de productiekosten voor zijn rekening te nemen. In en rondom Eindhoven blijken voldoende hotelkamers beschikbaar om de circa duizend sporters en officials onder te brengen.

Wie de tegenkandidaten zijn, zegt Boer niet te weten. ,,Vanuit de wandelgangen hebben we begrepen dat Turijn geïnteresseerd zou zijn. Maar nu Rome onlangs de WK langebaan van 2009 toegewezen heeft gekregen, hopen en denken we dat de Italianen niet meer zo happig zijn. En verder weten we niet wie of wat er nog uit de hoge hoed zal komen.''

Goede hoop heeft de zwembond daarnaast ook dat de LEN zich ,,geen tweede keer bij de neus laat nemen'', aldus Boer. Drie jaar geleden won Hongarije de race om de titelstrijd van 2006 ten koste van Nederland, onder meer met de belofte van de bouw van een nieuw zwembad en door financiële garanties van de Hongaarse overheid. ,,Maar dat nieuwe bad blijkt er bij nader inzien toch niet te komen in Boedapest'', zegt Boer. ,,En dat zit ze bij de LEN niet lekker.''

    • Mark Hoogstad