VS prepareren zich op nieuwe orkaan

Nadat voorzorgsmaatregelen tegen de orkaan Katrina volstrekt onvoldoende bleken, nemen de Verenigde Staten het zekere voor het onzekere nu de staten Texas en Louisiana worden bedreigd door de orkaan Rita. Vannacht trok het oog van Rita langs de eilandengroep de Florida Keys. De orkaan wint nu boven de Golf van Mexico aan kracht.

Honderden vrachtwagens met water, ijs en voedsel kwamen gisteren aan in het bedreigde kustgebied. Marineschepen met hulpverleners zijn paraat in de Golf van Mexico en 1.100 Nationale Gardisten zijn naar Texas teruggekeerd van hun werk in door Katrina getroffen delen van Louisiana en Mississippi.

De nieuwe directeur van het na Katrina zwaar bekritiseerde federale rampenbestrijdingsbureau FEMA, David Paulison, deed gisteren een oproep tot evacuatie aan iedereen die op de verwachte route van Rita woont. ,,We gaan ervoor zorgen dat wij er klaar voor zijn, dat de staten er klaar voor zijn'', zei hij. De Texaanse stad Galveston is vandaag begonnen met ontruiming. Evacués die na Katrina zijn opgevangen in Houston, waar Rita overheen kan trekken, worden in Arkansas ondergebracht.

Rita's pad is nog niet precies te voorspellen. Naar verwachting komt het oog van de orkaan vrijdagavond of zaterdagnacht ergens in Louisiana, Texas of Mexico aan land, een kuststrook van bijna 1.500 kilometer. ,,Een exacte locatie is pas enkele uren van tevoren te geven'', zegt J. Barkmeijer, onderzoeker bij het Nederlandse KNMI. ,,Die is afhankelijk van lokale winden en de temperatuur van het water in de Golf.''

Wel is duidelijk dat Rita met grote kracht aan land komt. Vanmorgen bereikte ze als vijfde orkaan van dit seizoen een kracht van categorie 3 (van 5). Het National Hurricane Center in Miami voorspelt dat Rita vandaag nog toeneemt tot categorie 4. Ook Katrina kwam als categorie 4 aan land. Volgens Barkmeijer kan Rita niet meer zo in kracht afnemen dat zij als een ongevaarlijke storm de kust raakt. ,,Daarom zou ik nu toch eieren voor mijn geld kiezen'', zegt hij. Barkmeijer verwacht dat Rita New Orleans ontziet.

KATRINA pagina 4