Vrees vogelgriep in Jakarta

De Indonesische regering heeft gisteren een medische noodtoestand afgekondigd wegens de vogelgriepuitbraak in de hoofdstad Jakarta. De overheid kan mensen met ernstige griepverschijnselen (hoge koorts, hoesten, benauwdheid) de komende drie weken gedwongen in het ziekenhuis opnemen. De regering heeft 44 ziekenhuizen aangewezen die de grieppatiënten moeten opnemen. De maatregel is het gevolg van de afgelopen weekeinde vastgestelde besmetting van vogels in de Ragunan-dierentuin in Jakarta. De dierentuin is maandag gesloten, ook voor een periode van drie weken.

Zes of zeven mensen die wellicht besmet zijn met het vogelgriepvirus H5N1 liggen in het ziekenhuis. Twee of drie van hen – de aantallen verschillen per persbureau – zijn personeelsleden van de dierentuin. De anderen zijn kinderen.

Het H5N1-virus heerst al ruim twee jaar onder het pluimvee in Zuidoost-Azië en besmet sporadisch ook mensen. Van een gisternacht overleden vijfjarig meisje berichtte de Indonesische pers dat ze ook aan vogelgriep is overleden en het vijfde Indonesische slachtoffer zou zijn, maar de uitslag van de tests is pas eind van de week bekend. De Indonesische artsen laten de diagnostische tests in Hongkong uitvoeren.

De regering probeert paniek te voorkomen, maar minister van Volksgezondheid Supari zei aanvankelijk tegen persbureau AP dat er al sprake was van een griepepidemie onder mensen. Later herriep ze die woorden. De regering heeft het equivalent van ongeveer 14 miljoen euro vrijgemaakt voor vogelgriepbestrijding.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft steeds kritiek gehad op de vogelgriepaanpak in Indonesië. Het Indonesische ministerie van Landbouw heeft tot nu toe nooit systematisch het pluimvee in de buurt van besmette bedrijven geruimd, omdat, zei landbouwminister Apriyantono, er geen geld beschikbaar was om de boeren financieel te compenseren. Apriyantono zei gisteren dat het beleid is bijgesteld: ,,Als in een gebied meer dan 20 procent van de kippen met H5N1 is geïnfecteerd, gaan we massaslachtingen uitvoeren.''