Vitale Carmen in Afrikaans township

Debuterend regisseur Mark Dornford-May verplaatste Merimées klassieke Carmen van Spanje naar een sigarettenfabriek in een Zuid-Afrikaans township en vertaalde de teksten van Bizets opera uit het Frans in het Xhosa. Al die omzettingen hebben een wonderlijk, vitaliserend effect en de film, die in februari op het filmfestival van Berlijn de Gouden Beer won, kan daar flink van profiteren. Daardoor valt niet zo snel op dat Dornford-May tamelijk bleke scènes maakt als er niet gezongen en vooral als er niet gedanst wordt. Dan beweegt hij soms zijn camera door de krappe huizen of over de stoffige straten zonder dat daarvan de zin duidelijk wordt. Maar zolang de camera de mezzosopraan Pauline Malefane in beeld heeft en de microfoon haar stem registreert, is alles goed. Met haar enorme dijen en billen is ze wel het tegendeel van het klassieke Carmen-beeld, maar ze oogt en zingt niet minder wild dan de oer-zigeunerin.

U-Carmen e-Khaleyitsha. Regie: Mark Dornford-May. Met: Pauline Malefane, Andile Tshoni. In: Rialto, Amsterdam; Lux, Nijmegen.