Terroristen maakten een proefrit

De mannen die verantwoordelijk worden geacht voor de bloedige zelfmoordaanslagen in Londen van 7 juli, hebben op 28 juni een verkenningstrip gemaakt. Dit heeft de Londense politie gisteren bekendgemaakt.

Ze toonde monitorbeelden van drie van de vier verdachten op de spoorwegstations Luton en Kings Cross in Londen. Alleen de jongste verdachte ontbrak, de 18-jarige Hasib Hussain. De politie sluit niet uit dat hij pas in een laat stadium is gerecruteerd. Hussain wordt verdacht van de aanslag op een bus. De andere daders bliezen zich op in drie metrotreinen. Bij de aanslagen kwamen naast de vier daders 52 mensen om het leven.

Het drietal reisde op 28 juni eerst naar Luton en daarna naar het Londense station King's Cross. Ruim drie uur later zijn ze ook te zien op het metrostation Baker Street. De politie sluit niet uit dat er een vijfde dader in het spel is geweest, die op het laatste moment afhaakte. In een auto op het parkeerterrein van het station Luton werd naderhand nog een rugzak met explosieven gevonden, die bestemd leek voor een vijfde aanslag.

De bommen, naar wordt aangenomen vervaardigd in Leeds, waren volgens de politie gemaakt met verstand van zaken. De verdachten transporteerden hun bommen in koelboxen. Pas in Luton stopten ze de bommen in rugzakken. De nummer twee van het terreur-netwerk Al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opgeëist maar de Londense politie zegt dat er nog geen bewijzen zijn dat Al-Qaeda inderdaad achter de aanslagen zat.