Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Lijsttrekker André Rouvoet van de ChristenUnie werd tijdens prinsjesdag en de algemene beschouwingen met de camera gevolgd. Verder aandacht voor Anton Corbijn, hoffotograaf van de Ierse popgroep U2. Hij heeft de muzikanten 22 jaar gevolgd en de afbeeldingen in een groot fotoboek uitgebracht. Corbijn werkt op dit moment aan de voorbereidingen voor een film over de zanger Ian Curtis, die in 1980 zelfmoord pleegde. Ned.2, 17.58-18.50 uur

Netwerk. Verslag van een onderzoek van de Consumentenbond over de kwaliteit van ziekenhuizen wat de behandeling van borstkanker betreft. Die ziekte is doodsoorzaak nummer één onder jonge vrouwen. Verder een reportage uit de vluchtelingenkampen van Gulu in Noord-Oeganda. Elke dag slaan daar twintigduizend kinderen op de vlucht uit angst ontvoerd te worden door de rebellen van Het leger van de heer. Meisjes worden als seksslavinnen gebruikt, jongens moeten als kindsoldaat in het leger dienen. Ned.1, 20.30-21.10 uur

Nova. Verslag van de algemene beschouwingen. Verder een reportage over de orkaan Rita. Voor de tweede keer in korte tijd wordt het zuiden van de VS bezocht door een tropische storm.Ned.3, 22.20-23.00 uur

DRAMA

Labour of Love. In de reeks `Waargebeurde verhalen' de verfilming van de bijzondere zwangerschap van Arlette Schweitzer. Haar dochter heeft geen baarmoeder en kan daarom niet zwanger worden. Arlette laat zich kunstmatig insemineren om zo haar dochter een kind en zichzelf een kleinkind te bezorgen. Dat vindt niet iedereen even kies. RTL 4, 20.30-22.15 uur

DOCUMENTAIRE

Knetemann. Portret van de vorig jaar overleden wielrenner Gerrie Knetemann. Hij was van de gouden generatie Nederlandse wielrenners – eind jaren zeventig, begin jaren tachtig – misschien niet de meest getalenteerde coureur. Maar Knetemann sprak wel het meest tot de verbeelding. In de vijftien jaar die zijn wielercarrière omspande bracht hij grote overwinningen op zijn naam; hij won tien etappes in de Tour de France en werd in 1978 wereldkampioen door in een fameuze sprint de Italiaan Francesco Moser te verslaan. Knetemann was niet alleen een bijzonder renner, hij was ook een geliefd verteller die miljoenen luisteraars jarenlang vermaakte met zijn vermaarde Kneetstory. Met onder anderen de oud-wielrenners Peter Post, Hennie Kuiper, Henk Lubberding, zijn wielrenmaatje Aad van den Hoek, zijn soigneur Ruud Bakker, Tonny Eyk, en zijn weduwe Gré Knetemann en kinderen Roxane, Elise en Marnix. Ned. 1, 22.45-23-30 uur

The ambassador's last stand. Documentaire over Graic Murray, de voormalige Britse ambassadeur in Oezbekistan. Hij besloot martelpraktijken van de Britse geheime dienst aan te kaarten en werd vervolgens door hen kapot gemaakt. Er werden geruchten in omloop gebracht als zou hij visa aan sekstoeristen verkopen. Hij nam ontslag en stelde zich verkiesbaar bij de afgelopen parlementsverkiezingen.

BBC 2, 20.00-20.50 uur

Battleground - The art of war. Op 18 juni 1815 stootten Franse troepen onder leiding van hun keizer Napoleon Bonaparte op een Brits-Nederlandse legermacht bij het dorpje Waterloo, onder Brussel. De veldslag die volgde werd door de geallieerde bevelhebber, de hertog van Wellington winnend afgesloten. Voor de vermoeide Napoleon betekende deze nederlaag het einde van zijn heerschappij. Discovery Channel, 22.00-23.00 uur

AMUSEMENT

Barend & Van Dorp. Te gast zijn Ronald Giphart, Bart Chabot en Martin Bril die het komende seizoen door het land trekken met een literaire theatershow. Fenny Brinkman, auteur van het boek Haram, vertelt over haar ervaringen als idealistische onderwijzeres op een islamitische basisschool in Amsterdam. Talpa, 22.55-23.50 uur

Stof. Filosoof en auteur Bas Haring buigt zich over de vraag: wat is goed en kwaad? Bestaat er zoiets als een absoluut oordeel over morele kwesties, of is alles relatief? Ned.3, 20.00-20.30 uur

Space Race. Tweede aflevering uit een vierdelige gedramatiseerde documentairereeks over de race naar de ruimte tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie. Welk land slaagt er als eerste in een satelliet in de ruimte te brengen? BBC 2, 22.00-23.00 uur

SPORT

Eredivisiejournaal. Met onder andere een samenvatting van de voetbalwedstrijd Ajax - ADO Den Haag. Talpa, 23.35-23.50 uur

LEZERSTIP GEVRAAGD

Laat ons weten waar de verborgen juwelen van de televisie- en radioweek zitten. Tips: www.nrc.nl/media.

Art school. Lezer M. de Man is ,,verslaafd'' aan het dagelijkse programma Art school waarin bekende Britten twee weken lang een cursus volgen aan het Chelsea College of Art & Design met als doel een expositie van hun kunstwerken. BBC 2, 19.00-20.00 uur