Televisie Film van de dag

Tape. In kamer 19 van een ranzig motel ontrolt zich Tape van Richard Linklater, een regisseur die verder bekend is van het tweeluik Before Sunrise en Before Sunset. Eerst is Vince (Ethan Hawke) alleen in de kamer en hij is duidelijk bezig iets zorgvuldig voor te bereiden. Aan zijn handelingen is af te lezen hoe belangrijk het is dat alles klopt voor wat komen gaat. Johnny (Robert Sean Leonard) is de volgende die komt. Het zijn oude schoolvrienden van tien jaar geleden en op een los-intense manier brengt Vince Amy in herinnering, een liefde die zij deelden. En dan komt Amy (Uma Thurman) zelf binnen en krijgt het duel een nieuwe dimensie. Confrontaties in claustrofobische omstandigheden kennen we wel van meer films, maar Tape is een prachtig exemplaar in het genre. In de eerste plaats is er de fysieke en verbale begaafdheid van de drie hoofdrolspelers, maar het camerawerk van Maryse Alberti vangt dat ook perfect met de lichte digitale camera, zonder het obligate Dogma-gebibber. Tape (Richard Linklater, 2001, VS). BBC 2 1.00-2.25 uur