Saarinens ijdel gehuppel

Volgend jaar zal de Finse choreograaf Tero Saarinen zijn opwachting maken als gastchoreograaf bij het Nederlands Dans Theater. Theater Lantaren/venster had de eer de Tero Saarinen Company als eerste naar Nederland te halen. Het werd een soloprogramma met één choreografie, Man in a room, van de Amerikaanse choreografe Carolyn Carlson en een eigen werk, Hunt, dat een interpretatie is van Stravinsky's Le Sacre du Printemps.

De eer was echter dubieus want Saarinen (41) mag dan technisch nog goed kunnen dansen, de getoonde solo's behoorden tot de categorie nieuwe spiritualiteit die in de (dans)kunst nogal eens gepaard met hersenverweking. Neem Hunt. Op Stravinsky's meesterwerk staat de Fin in een witte rok heel diepzinnig te molenwieken, te kronkelen en lijdend kijkend neer te zijgen. Achter elkaar, schijnbaar eindeloos. Onmuzikaal en zonder antwoord op Stravinsky is diens voorjaarsoffer vooral een ijdele jacht op Saarinens ego. Als een stervende zwaan springt hij rond in het flitslicht van een stroboscoop tot het pijn doet aan je ogen. Zelfexpressiegehuppel gepresenteerd met een aura van verhevenheid. Het enige dat te pruimen is in Hunt zijn de paar fotocollageprojecties van Marita Liula op het lichaam van Saarinen dat dan als het ware verdwijnt zoals je een doek niet ziet waarop geprojecteerd wordt. De verlossing is even nabij.

De vroeger punk en tegenwoordig new-age toegenegen choreografe Carolyn Carlson (1943) liet Saarinen in Man in a room (2000) min of meer de schilder Mark Rothko spelen. Zittend achter een tekentafel met tubes vingerverf smeert Saarinen zich af en toe kleurig onder. Dan flubbert hij wat op de dansvloer, hij jongleert wat met een tennisbal of hij toont zijn kleurige dansbroeken als waren het schilderijen. Leuk voor de amateur-dansschool. Zeker ook omdat de gelijknamige muziek van Gavin Bryars over de mechaniek van het gokken, weinig verband houdt met de solo. Carlson heeft te veel vertrouwd op de aanwezigheid van Saarinen als expressief danser. Hij neemt een loopje met haar.

Het maakt natuurlijk wel nieuwsgierig naar wat de choreograaf straks bij het NDT gaat doen. Na deze presentatie verwacht ik een Von Trapp-groepswerk met alpenweides vol maaiende armen.

Voorstelling: Tero Saarinen Company: `Man in a Room' van Carlyn Carlson, Hunt van Tero Saarinen. Gezien 17/9 Lantaren/Venster Rotterdam. Inl: www.lantaren-venster.nl

    • Ingrid van Frankenhuyzen