Rente VS hoger ondanks oliepiek

De Amerikaanse centrale banken zullen hun politiek van renteverhogingen doorzetten, ondanks de drukkende economische effecten van de orkaan Katrina en de gestegen olieprijs.

Dat blijkt uit de toelichting die de Federal Reserve Board, het bestuur van de Amerikaanse centrale banken, gisteravond gaf op het besluit om de geldmarktrente op te schroeven. De federal fund rate, het belangrijkste rentetarief voor de geldmarkt in de VS, ging van 3,5 procent naar 3,75 procent.

De `Fed' herhaalde in zijn toelichting dat de `monetaire accomodatie', het relatief laag houden van de rente ten opzichte van het rentepeil dat neutraal wordt geacht voor de stand van de conjunctuur, geleidelijk wordt opgeheven. Analisten zien een rentepercentage van uiteindelijk 4,5 procent als het uiteindelijke neutrale doel van de Fed. `Accomodatie' was de laatste anderhalf jaar de bewoording die duidelijk maakte dat de rente verder wordt opgeschroefd. Nog geen anderhalf jaar geleden stond de rente nog extreem laag, op 1 procent.

Opvallend was dat een van de bestuursleden tegen de renteverhoging stemde, negen stemden vóór. De reden voor de tegenstem zal pas blijken als de notulen van de vergadering openbaar worden gemaakt. Dat gebeurt in de regel bij de eerstvolgende vergadering, die ditmaal in november is gepland. Anderzijds viel het analisten op dat in de toelichting niet langer wordt gesproken van een inflatie die `goed onder controle is' (well contained) maar `onder controle' (contained). Hieruit zou blijken dat de Fed zich wat meer zorgen maakt over het inflatieopdrijvende effect van de gestegen prijs van olie en olieproducten. Dat kan reden zijn om door te gaan met het verhogen van de rente.

Op de financiële markten werd verrast gereageerd op de harde toon van de Fed. Een renteverhoging was wel verwacht, maar dan vergezeld van een toelichting die in het midden zou laten of verdere verhogingen inderdaad zouden volgen. De Amerikaanse dollar reageerde, anders dan in het afgelopen halfjaar, negatief op het vooruitzicht van een hogere rente. De euro sterkte aan ten opzichte van de dollar tot een koers van 1,2220, na maandag nog sterk te zijn gedaald als gevolg van de ongewisse uitslag van de parlementsverkiezingen in Duitsland.

De prijs van ruwe olie daalde in de VS gisteren enigszins, met 1,25 dollar per vat tot 66,15 dollar. Dat gebeurde nadat de ministers van de OPEC, de Organisatie van olie-exporterende landen, had besloten de productie met 2 miljoen vaten per dag op te schroeven. De OPEC maakte echter ook duidelijk dat een groot deel van de prijsstijging van ruwe olie te herleiden is tot een gebrek aan raffinagecapaciteit in de Verenigde Staten, dat door de orkaan Katrina nog nijpender is geworden. De prijs van olie ging maandag overigens nog met ruim 4 dollar omhoog uit angst voor de gevolgen van een nieuwe orkaan, Rita, voor de olieproductie in de Golf van Mexico.