Rellen rond Verbruggen

UCI-voorzitter Verbruggen legt eind deze week zoals gepland zijn wielerfunctie neer. Het wordt geen afscheid in stijl voor het Nederlandse IOC-lid dat in verschillende affaires verwikkeld is.

Met wielrennen had het allemaal weinig te maken, maar het afgelopen half jaar heeft voorzitter Hein Verbruggen van de internationale wielerunie UCI flink onder vuur gelegen. De ProTour stortte in en de strijd om zijn opvolging is ontaard in een moddergevecht. De geboren Helmonder, in juni benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau, legt na een bewogen periode zijn functie neer. Hieronder de affaires rond Verbruggen in chronologische volgorde.

23 augustus 2004: Hein Verbruggen schuift met de andere UCI-leden de Ier Pat McQuaid naar voren als zijn beoogde opvolger. ,,Het is geen geheim dat we zijn kandidatuur steunen'', zegt Verbruggen.

5 maart 2005: Verbruggen geeft het startsein voor de ProTour als vervanging van de wereldbekercyclus.

juni 2005: De Spanjaard Moreno en de Maleisiër Singh blijken ook kandidaat-opvolgers. Verbruggen stelt zich in het geheim kandidaat voor een verlengde termijn, om te voorkomen dat Moreno of Singh verkozen wordt.

juli 2005: De Duitse Sylvia Schenk, lid van het hoofdbestuur van de UCI, dient bij de ethische commissie van UCI én IOC een klacht tegen Verbruggen in. De voormalig voorzitter van de Duitse wielerbond beticht Verbruggen ervan dat hij McQuaid op onreglementaire wijze financieel steunt. Verbruggen ontkent en wordt gesteund door de andere hoofdbestuurders van de UCI; Schenk wordt op non-actief gesteld.

augustus 2005: De drie grote wielerronden Tour, Giro en Vuelta, met daaraan gekoppeld een groot aantal belangrijke wielerwedstrijden, willen niet meer verder met de ProTour. De onderhandelingen met de UCI lopen vast, Verbruggen kondigt aan dat in 2006 de ProTour in afgeslankte vorm verder gaat.

september 2005: De Spaanse wielerbond dient zowel bij het internationaal sporttribunaal in Lausanne (TAS) als bij de ethische commissie van het IOC een klacht tegen Verbruggen in. De Spaanse bond vindt dat Verbruggen een democratische en eerlijke verkiezing blokkeert.

15 september 2005: Dick Pound, directeur van het wereldantidopingbureau WADA, ruziet openlijk met Verbruggen over wie nu eigenlijk informatie over de urinestalen van Lance Armstrong heeft gelekt naar l'Equipe. De Franse sportkrant onthulde dat Armstrong de Tour van 1999 had gewonnen met behulp van epo. Verbruggen ontkent dat hij deze informatie aan een journalist heeft gegeven. De UCI, naar later blijkt de Nederlandse voorzitter Lon Schattenberg van de medische commissie, heeft een A4-tje aan een journalist gegeven, niet de zes vellen waarmee l'Equipe schermt.

16 september 2005: De ethische commissie van de UCI wijst de klacht van Sylvia Schenk af. De Duitse eist nu het vertrek van de voorzitter van die commissie, de Nederlander Pieter Zevenbergen. Hij zou volgens haar onder één hoedje spelen met zijn landgenoot Verbruggen. De UCI klaagt nu Schenk aan, wegens smaad. De ethische commissie van het IOC moet nog uitspraak doen, zij wilde wachten op het oordeel van de collega's van de UCI.

19 september 2005: Alle hoofdbestuursleden van de UCI behalve Schenk vertrekken uit Madrid, waar ze bijeen zijn voor de grote vergadering, met als hoogtepunt 23 september, de dag van de verkiezing van de nieuwe voorzitter. De bestuursleden zijn woedend over de houding van de Spaanse bond, die via een Zwitserse rechter wil afdwingen dat Verbruggen deze vergadering niet mag leiden. De bestuursleden reizen naar Genève, waar ze alsnog willen zouden willen vergaderen.