`Parlement zei geen nee tegen premier, maar tegen president Joesjtsjenko'

De stemming in het Oekraïense parlement over de nieuwe premier is gisteren uitgelopen op een zware nederlaag voor president Viktor Joesjtsjenko.

De vorige week door Joesjtsjenko tot premier benoemde Joeri Jechanoerov kreeg in het parlement de steun van 223 parlementariërs – drie te weinig om te worden gekozen. Het parlement telt 450 leden en Jechanoerov had een absolute meerderheid van 226 stemmen nodig.

Waarnemers wijten de nederlaag van de president aan zijn ontslag van premier Joelia Timosjenko, begin vorige week. Een aantal parlementariërs nam uit ongenoegen over dat ontslag niet aan de stemming deel – dat waren de stemmen die Jechanoerov gisteren te kort kwam. Deze waarnemers wijzen op het feit dat geen enkele parlementariër tégen Jechanoerov stemde. De politieke analist Vladimir Malinkovitsj zei dat de niet-stemmende parlementariërs ,,niet tegen Jechanoerov hebben gestemd, maar tegen Joesjtsjenko''.

Een lid van de parlementsfractie van Joesjtsjenko zei dat deze parlementariërs ,,met opzet een crisis hebben geforceerd om aan te tonen dat het mogelijk is met Joelia te werken, maar onmogelijk om zonder haar te werken''.

Het staat Joesjtsjenko overigens vrij Jechanoerov voor een tweede keer voor te dragen als premier, als de boosheid over Timosjenko's ontslag is weggeëbd.