`Kerk helpt Kroatische verdachte'

De katholieke kerk helpt en beschermt in Kroatië de wegens oorlogsmisdaden gezochte Kroatische generaal Ante Gotovina; zowel de katholieke kerk in Kroatië als het Vaticaan zelf werkt niet mee aan de pogingen, Gotovina te arresteren.

Die beschuldigingen uitte gisteren in Zagreb Carla Del Ponte, hoofdaanklager van het Joegoslavië-tribunaal. Het Vaticaan en de Kroatische kerk wezen de beschuldigingen onmiddellijk van de hand.

Volgens Del Ponte wordt de Kroatische generaal verborgen gehouden in een franciscaner klooster in Kroatië. ,,De katholieke kerk beschermt hem dus. Ik heb deze zaak opgenomen met het Vaticaan, maar het Vaticaan weigert met ons samen te werken'', zo zei ze. Ze zei ,,extreem teleurgesteld'' te zijn over het feit dat ze maandenlang geheime oproepen aan het Vaticaan heeft gericht – inclusief aan de paus persoonlijk – die onbeantwoord bleven.

Del Ponte zei eerst aartsbisschop Giovanni Lajolo te hebben benaderd. Zijn functie in Rome komt overeen met die van een minister van Buitenlandse Zaken. Van hem kreeg ze evenwel te horen dat het Vaticaan niet verplicht is het Joegoslavië-tribunaal te helpen bij het opsporen van oorlogsmisdadigers. Vervolgens, aldus Del Ponte, had ze paus Benedictus XVI persoonlijk benaderd, maar na weken had ze nog geen antwoord gekregen.

In een verklaring liet het Vaticaan gisteren weten dat aartsbisschop Lajolo Del Ponte op haar verzoek had geantwoord dat ze ,,met enige zorgvuldigheid aan moest geven'' waar Gotovina zich precies ophoudt. Op die reactie had Del Ponte niet geantwoord, zo stelde het Vaticaan.

Het Joegoslavië-tribunaal liet gisteren weten dat het, als het zou weten in welk klooster Gotovina zit, de hulp van de kerk niet nodig zou hebben en de Kroatische politie wel op Gotovina had afgestuurd.

De Kroatische bisschoppenconferentie liet gisteren in een reactie weten Del Ponte's beschuldiging ,,onbegrijpelijk'' te vinden. Over de verblijfplaats van Gotovina hebben de bisschoppen geen informatie, zo werd gezegd door een woordvoerder van de Kroatische kerk.

Generaal Ante Gotovina wordt door het Joegoslavië-tribunaal gezocht wegens oorlogsmisdaden jegens Kroatische Serviërs in 1995. De Kroatische regering zegt al jaren hem niet te kunnen vinden en hem dus niet te kunnen arresteren. De Europese Unie heeft zijn arrestatie en uitlevering aan het tribunaal in Den Haag tot voorwaarde voor overleg over toetreding van Kroatië tot de EU gemaakt. Gotovina is in Kroatië zelf buitengewoon populair – hij geldt voor velen als held wegens zijn rol in de oorlog tegen de Serviërs.