Impasse Slowakije na weken gebroken

De centrumrechtse regering in Slowakije heeft een parlementaire staking na bijna twee weken weten te breken. Maar de positie van premier Mikuláš Dzurinda blijft fragiel. Dzurinda regeert al jaren met een minderheidsregering, die kon rekenen op steun van partijlozen in het parlement. Begin deze maand brokkelde die steun af, toen hij de kleine coalitiepartner ANO uit de regering zette. ANO-minister Pavol Rusko (Economische Zaken) was kort daarvoor ontslagen wegens een rel rondom zijn persoonlijke financiën.

De premier kwam wekenlang enkele stemmen tekort om de parlementaire sessies voor geopend te kunnen verklaren. De oppositie riep op tot een boycot om de regering te dwingen tot vervroegde verkiezingen. Gisteren konden de werkzaamheden van het parlement opnieuw niet beginnen, maar vanochtend wist Dzurinda 77 stemmen te verzamelen, een stem méér dan nodig.

De steun voor Dzurinda kwam onder meer uit de hoek van de HZDS, de partij van Vladimír Meˇ­ciar, de oud-premier die Slowakije tussen 1992 en 1998 in een internationaal isolement manoeuvreerde. Parlementariërs van HZDS hebben hun partij formeel `verlaten' om Dzurinda te kunnen steunen. De regering weigert rechtstreekse hulp van Mečiar.

Vervroegde verkiezingen zouden vrijwel zeker oppositiepartij Smer aan de macht brengen. Smer wil hervormingen terugdraaien en meer geld uitgeven aan de armen.