Het denkwerk achter pekelen

Je kunt het zo gek niet bedenken of er zijn consultants en automatiseerders voor. Neem Sander Joosten (35), tot voor kort afvalconsultant bij KPMG. Hij staat sinds 1 september aan het hoofd van NMPO, softwareleverancier op het gebied van afvalverwijdering, reiniging en gladheidbestrijding (`wintermanagement', in jargon). Wat valt er zoal te automatiseren in de afval- en strooibranche? ,,NMPO plant routes voor afvalinzamelaars en strooiploegen'', legt Joosten uit. ,,Met betere planning van de rijroutes kan 30 procent worden bespaard op de kosten van straatreiniging, afvalinzameling en strooiwerkzaamheden.'' Onder andere gemeenten, particuliere afvalinzamelaars en rijkswaterstaat vormen het klantenbestand van NMPO. Het bedrijf, dat tien werknemers telt, wil de komende jaren uitbreiden naar Noorwegen (waar meer te strooien valt dan in Nederland), Engeland en Duitsland. ,,De grondige kennis van dit bedrijf en het feit dat het besef rond afval groeit, spraken me aan in deze baan'', aldus Joosten.

personalia@nrc.nl

    • Friederike de Raat