Githead

Nu de springerige, hoekige new wave van begin jaren tachtig de inspiratiebron is van talloze überhippe bandjes, is het goed om te zien dat sommige oudjes-van-toen nog altijd bij de les zijn. Githead is de groep van zanger-gitarist Colin Newman, nog steeds actief in de bijzonder invloedrijke groep Wire, en zijn echtgenote Malka Spiegel, in een grijs verleden bassiste in Minimal Compact, een `new wave'-groep met Israëlische wortels. Onverwachte derde partij is Robin Rimbaud, de elektronicamuzikant die berucht werd met zijn deels uit afgeluisterde telefoongesprekken bestaande collages en die hier lang niet misse gitaarpartijen neerlegt.

Anders dan de springerige nummers van de ep Headgit, dat duidelijk aansluiting zocht bij de Franz Ferdinand- en Futureheads-generatie, is hier eerder een mentaliteit aan het werk die in ambient en dub even belangrijke voorlopers ziet. Newman en Spiegel zingen op een afstandelijke manier, die in dit spaarzaam vormgegeven geluid toch een bijzondere bekoring uitoefent. De ritmes, inventief en ruimtelijk, komen hier vooral uit keurig opgepoetste kastjes met de geuzennaam The Beat Monster, maar bij het eenmalige concert in Vera te Groningen, vrijdag, zal ex-Minimal Compact-drummer Max Franken de drumkit bemannen.

Githead: Profile (Swim, distr. Konkurrent)

    • Jacob Haagsma