Gestrand schip ligt nu in Vlissingen

Het containerschip Fowairet, dat gisterochtend op de Westerschelde nabij Perkpolder op een zandbank liep, is door dertien sleepboten naar de Sloehaven in Vlissingen vervoerd. Vermoedelijk zal het daar worden gerepareerd.

De onder de vlag van Qatar varende Fowairet had ruim 1.900 containers aan boord, waarvan er 127 waren geladen met gevaarlijke stoffen. Het schip was waarschijnlijk door een technische storing gestrand. De Fowairet, varend voor een reder uit Hamburg, heeft een diepgang van 11,50 meter.

Burgemeester J. Mulder van Hulst, waaronder Perkpolder valt, leidde een crisisteam met vertegenwoordigers van Rijkswaterstaat, provincie en naburige gemeenten. De gemeente Hulst omschreef de gevaarlijk stoffen als kankerverwekkend, giftig, brandbaar of bijtend. De inhoud van de containers was bekend, sommige bevatten arseen.

Het vastlopen veroorzaakte een scheur in de romp, waaruit stookolie lekte. Er ontstond extra gevaar doordat het schip licht knikte, in sleperskringen omschreven als ,,een kattenrug''. De gemeente opende voor de bevolking een informatienummer, maar ging niet tot evacuatie over.

Op de dijk bij Perkpolder keken in het begin van de avond enige honderden Zeeuwen naar het vlottrekken van de Fowairet, die eigendom is van de Hamburgse reder UASC en op weg was van London naar Antwerpen. Toeschouwer J. Vos en enkele vrienden zeiden zich erover te verbazen dat ,,zulke enorme schepen met gif aan boord'' nog door de ,,Westerschelde met zijn smalle en bochtige vaargeul'' mogen varen. ,,Ik heb een expert horen spreken over een bijna-ramp, daar ben ik van geschrokken'', aldus Vos.

Op aandringen van Rijkswaterstaat ging de Arabische kapitein overigens pas na uren overleg akkoord met de bergingsactie. Voor Omroep Zeeland zei burgemeester Mulder dat de provincie Zeeland en de gemeente die hulp eventueel hadden kunnen afdwingen. De noodzakelijke blokkade van de drukke vaarroute bezorgde de haven van Antwerpen naar schatting een schadepost van ongeveer een half miljoen euro, doordat circa zestig schepen de haven niet in of uit konden.