Geen museumkaart voor treinreizigers

De Stichting Museumkaart zet de samenwerking met de Nederlandse Spoorwegen stop. Daardoor komt de museumkaart voor treinreizigers te vervallen.

De reden is dat de Stichting Museumkaart alleen nog reguliere kaarten wil aanbieden. ,,We willen af van het woud aan kortingskaarten'', aldus een woordvoerder. Speciale abonnementen, zoals voor vaste klanten van de spoorwegen, zijn daardoor niet meer mogelijk. Houders van een OV-Jaarkaart, Jaartrajectkaart of een Voordeelurenkaart kunnen nog tot 1 januari 2006 voor de helft van de prijs één kaart kopen.

NS heeft overwogen om de reizigers een `gewone' museumkaart aan te bieden, maar dat werd te duur. Bovendien maakt slechts ,,een kleine groep treinreizigers'' gebruik van de huidige kaart met korting, aldus een woordvoerder van de spoorwegen. Cijfers daarover kan de NS niet geven. Overigens bieden de Stichting Museumkaart en NS de gedupeerde treinreizigers wel eenmalig de mogelijkheid om tegen een gereduceerd tarief van 40 procent een museumkaart te kopen.

Vorig jaar beëindigde de Stichting Museumkaart ook een dergelijke overeenkomst met de Rabobank. Het eenmalige kortingsaanbod van de Rabobank zorgde toen voor een flinke stijging van de verkoop van de museumkaart; meer dan 200.000 kaarten, een stijging van ruim 40 procent ten opzichte van 2003.

De museumkaart is de opvolger van de museumjaarkaart die begin jaren tachtig werd geïntroduceerd om het museumbezoek te bevorderen.