Ex-captain Davids in preselectie van Oranje

Edgar Davids is weer in beeld bij Oranje. Bondscoach Marco van Basten heeft de middenvelder van de Engelse club Tottenham Hotspur opgenomen in de voorlopige selectie van het Nederlands voetbalelftal voor de WK-kwalificatieduels met Tsjechië (8 oktober) en Macedonië (12 oktober). Oud-aanvoerder Davids kwam lang niet uit voor Oranje, omdat hij bij zijn vorige Italiaanse club Internazionale nauwelijks aan spelen toekwam.

De voorlopige selectie, die de KNVB gisteren publiceerde, telt 33 namen. Opvallende nieuwkomers zijn de jongelingen Urby Emanuelson van Ajax en Ibrahim Afellay van PSV. Ook Serginho Greene van Feyenoord is voor het eerst uitverkoren. Terug in de voorlopige selectie zijn Ron Vlaar (AZ) en Romeo Castelen (Feyenoord). Beiden waren geblesseerd.

Bondscoach Van Basten nam ook Phillip Cocu op in zijn voorlopige keuze. De middenvelder van PSV hangt echter een schorsing boven het hoofd vanwege zijn rode kaart van twee weken geleden in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Andorra. De wereldvoetbalbond FIFA maakt waarschijnlijk morgen bekend hoeveel landenwedstrijden Cocu aan de kant moet blijven.

Jan Vertonghen heeft gisteravond in de bekerwedstrijd tegen Cambuur Leeuwarden een zeer bijzonder doelpunt gemaakt voor Jong Ajax. De Belgische voetballer zorgde onbedoeld voor 3-0. Hij schoot de bal, nadat de Friezen die hadden uitgetrapt voor een blessurebehandeling van een Ajacied, na de ingooi keurig naar doelman Van der Vlag van Cambuur. De bal zeilde echter over de keeper heen in het net. Ter compensatie bood Jong Ajax even later Cambuur een vrije doorgang. Jong Ajax het bekerduel won met 3-1.

Het Nederlands voetbalelftal voor spelers onder 17 jaar heeft de tweede groepswedstrijd op de eindronde van het wereldkampioenschap in Peru verloren. Nederland ging in Piura met 2-1 ten onder tegen Brazilië.

Na twee speelronden leidt Gambia, dat Qatar met 3-1 versloeg, in groep D met het maximale puntenaantal. Nederland en Brazilië hebben drie punten uit twee duels. In de nacht van vrijdag op zaterdag treft Nederland in het laatste groepsduel Gambia.