Dankbaar

Mijn zoon, net 15, gaat met zijn zusje en twee logés in het bos bramen plukken. Hij heeft een plastic pistooltje bij zich, dat verboden blijkt. Een passant belt 112, de politie duikt op. Handen tegen de auto, fouillering. Mijn zoon in handboeien mee. Na 2,5 uur mag hij opgehaald worden.

Huisbezoek van de kinderbescherming: vragenlijst na vragenlijst wordt ingevuld. En dan de zitting bij de officier van justitie: geen hand, stoelen zo ver mogelijk uit elkaar. Mijn zoon hoort hoe dankbaar hij moet zijn dat de zaak niet voor de rechter komt. Hoe bedreigend hij was voor de maatschappij en hoe crimineel zijn gedrag. Hij wordt geregistreerd, wat bij een volgend contact met de politie tegen hem werkt. Twintig uur taakstraf.

Terrorismebestrijding in Nederland: spelende kinderen worden stevig aangepakt.

    • Fennieke Dijkema