Bos haalt keihard uit naar CDA

CDA-fractievoorzitter Verhagen ,,verdraait feiten'' en ,,kletst uit zijn nek''. Dat zei fractievoorzitter Bos (PvdA) vanmorgen bij het begin van de Algemene politieke beschouwingen.

Tijdens de beschouwingen geven de partijen in de Tweede Kamer hun visie op de miljoenennota, die gisteren, prinsjesdag gepresenteerd is.

Volgens Bos is het kabinet, en met name regeringspartij CDA, er verantwoordelijk voor dat mensen met lage inkomens er het komende jaar financieel op achteruit gaan. Voor de middeninkomens rest ,,niets dan kruimels'', terwijl de hoogste inkomens er duizenden euro's op vooruitgaan. ,,Het is iets om je voor te schamen. Zeker als CDA'er'', zo zei hij.

De kritiek van de PvdA-fractievoorzitter is ongebruikelijk hard. Tot dusverre voerde Bos veel voorzichtiger oppositie. Bovendien hield hij afstand van de andere linkse oppositiepartijen, GroenLinks en SP. In kringen van het CDA werd gespeculeerd dat de PvdA toenadering zoekt tot het CDA met het oog op een eventuele coalitie na de Tweede-Kamerverkiezingen van 2007.

Uit het debat van vandaag en de bijdragen van de fractievoorzitters blijkt dat de drie coalitiepartijen CDA, VVD en D66 het kabinetsbeleid in hoofdlijnen steunen. Wel hebben ze alle drie partijen eigen wensen. Het CDA wil dat de stijging van de energienota wordt gecompenseerd als blijkt dat die de koopkracht uitholt. Gisteren werd al duidelijk dat het CDA wat dat betreft op steun van de PvdA kan rekenen.

Ook wil het CDA de kinderkorting (een belastingaftrek voor gezinnen met kinderen) verhogen met 90 euro. De VVD pleitte voor verder snoeien in de regelgeving. Het kabinet moet van de liberalen niet meer studeren op oplossingen, maar ,,het gewoon doen''. D66 pleitte onder meer voor extra investeringen in onderwijs en het Groene Hart.

Bos was, net als de andere fractieleiders van oppositiepartijen, bijzonder kritisch over het nieuwe zorgstelsel dat op 1 januari wordt ingevoerd. Bos: ,,Het verhaal van het zorgstelsel is het verhaal van het kabinet: een ideologische tunnelvisie die steeds minder klopt en waar steeds koppiger aan wordt vastgehouden.''

Ook GroenLinks-leider Halsema betichtte het kabinet van tunnelvisie. ,,Het kabinet oogt rafelig, uitgeblust'', aldus Halsema. GroenLinks bepleitte onder meer extra uitgaven voor natuur en groen in de stad. Ook wil GroenLinks 300 miljoen extra voor inburgering van allochtonen die al geruime tijd in Nederland wonen. Halsema zei het te betreuren dat de hoge olieprijs ,,de cliffhanger wordt van dit debat''.

SP-leider Marijnissen sloot zich aan bij de kritiek van Bos op het CDA. Volgens Marijnissen is van het sociale gezicht van de partij weinig meer over en is er niets terechtgekomen van de beloofde `wederopbouw' na acht jaar Paars.

ChristenUnie-voorman Rouvoet pleitte in zijn bijdrage voor een effectieve aanpak van de jeugdwerkloosheid.

achtergrondpagina 3