Beleggers proberen overname Versatel te blokkeren

Buitenlandse beleggers proberen de geplande overname van telecombedrijf Versatel door de Zweedse branchegenoot Tele2 te verhinderen. Bij de ondernemingskamer van de Amsterdamse rechtbank dient morgen een kort geding om de overname tegen het licht te houden. Ook hebben de beleggers een klacht ingediend bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

De buitenlandse beleggingsfondsen, waaronder het Britse Centaurus en het Amerikaanse Arnhold & Bleichroeder, hebben bezwaar tegen de overnamevoorwaarden van Versatel. De biedprijs van 2,20 euro per aandeel zou te laag zijn. Ook zou Talpa, het investeringsfonds van media-ondernemr John de Mol dat met 42 procent grootaandeelhouder van Versatel is, extra gunstige overnamevoorwaarden zijn voorgeschoteld, aldus de beleggers.

Verder beschuldigen de beleggers Versatel ervan een constructie te hebben bedacht waardoor de overname kan worden doorgedrukt zonder dat Tele2 het minimum van 95 procent van de uitstaande aandelen heeft opgekocht. De wet bepaalt dat investeerders vanaf een belang van 95 procent in een bedrijf de overige beleggers kunnen dwingen tot verkoop.

Een woordvoerder van Versatel noemt mogelijke bevoordeling van Talpa ,,onzin''. ,,Wij behandelen iedere aandeelhouder hetzelfde, dus ook Talpa.'' Wel bevestigt zij dat Versatel bereid is ook met Tele2 in zee te gaan indien dit bedrijf minder dan 95 procent van de aandelen in handen krijgt.

Tele2 kan zijn aandeel in Versatel kunstmatig tot boven de 95 procent opvoeren door bijvoorbeeld een dochteronderneming van Versatel bij de overname te betrekken en daar nieuwe aandelen voor uit te geven, waardoor het relatieve gewicht van Tele2 binnen Versatel verder kan toenemen, zo zegt advocaat B. Roelvink van De Brauw Blackstone desgevraagd. In de offerte voor de aandeelhouders houdt Versatel deze mogelijkheid, die niet ongebruikelijk is bij overnames, open.

De klacht van de beleggers bij de AFM heeft eveneens betrekking op de uitkoopconstructie die Versatel en Tele2 onderling zouden hebben afgesproken. Een woordvoerder van AFM zegt geen verder commentaar te mogen geven.

Met de geplande overname van het beursgenoteerde Versatel door het Zweedse Tele2 is ongeveer 1,34 miljard euro gemoeid. Hoeveel procent van de aandelen inmiddels is aangemeld, wil Versatel niet zeggen. De termijn waarbinnen aandeelhouders hun aandelen kunnen aanbieden sluit op 7 oktober. De koers van Versatel op de Amsterdamse AEX-beurs bedroeg vanmiddag 2,21 euro, een eurocent boven de biedkoers.