Alsnog aanval op homohuwelijk

Het eerste Spaanse homohuwelijk werd gisteren in San Sebastián gevierd. Vrijwel gelijktijdig maakte de conservatieve Partido Popular, sinds vorig jaar in de oppositie, bekend dat zij de nieuwe Spaanse wet op het homohuwelijk alsnog wil blokkeren. Bij monde van parlementair woordvoerder Eduardo Zaplana meldde ze de wet aan te kaarten bij het Constitutionele Hof wegens het gebruik van de term ,,huwelijk'', dat volgens de conservatieven slechts voorbestemd is voor een verbintenis tussen man en vrouw.

Voor het zomerreces ging het parlement akkoord met het veelbesproken homohuwelijk. Dat had onder meer een protestmars in Madrid tot gevolg waar familieorganisaties, een groot aantal bisschoppen en conservatieve politici de straat op gingen. De Partido Popular sprak zich van meet af aan uit tegen het homohuwelijk, ondanks protesten van homoseksuele partijleden.

Spanje is het eerste katholiek-mediterrane bolwerk dat tot invoering van een volledig gelijkwaardig homohuwelijk heeft besloten. Ook in Latijns-Amerika heeft dit grote aandacht gekregen. Dit leidde tot een uiterst virulent verzet in uiterst conservatief-katholieke kring, zoals de aanhang van katholieke sektes als Opus Dei, waar wordt gevreesd voor een precedentwerking.

Conservatief woordvoerder Zaplana maakte gisteren duidelijk dat nu de parlementaire behandeling is afgerond, zijn partij de juridische weg wil bewandelen om alsnog haar gelijk te halen. De hoop lijkt daarbij gevestigd op het grote aantal conservatieve magistraten binnen het Constitutionele Hof. Politiek gezien past het bezwaar in de zeer conservatieve lijn die de Partido Popular volgt sinds zij vorig jaar de verkiezingen verloor en die het politieke klimaat in Spanje nu al maanden op scherp zet. Een woordvoerder van de socialistische partij noemde de nieuwe stap moeilijk te verenigen met het imago van een middenpartij. Spaanse homo-organisaties sloten zich aan bij die kritiek. De bisschop van Málaga, Antonio Dorado, noemde het initiatief evenwel een juiste stap: ,,Het homohuwelijk betekent een verzwakking en vervalsing van de werkelijke familiegevoelens.''

    • Steven Adolf