WK schaken met top acht in Argentinië

Acht topschakers strijden van 27 september tot en met 16 oktober om de wereldtitel in San Luis. De Rus Vladimir Kramnik, de officieuze wereldkampioen, is de grote afwezige in Argentinië.

Met de organisatie van een WK is volgens de wereldschaakbond FIDE de scheuring in de schaakwereld geheeld, ondanks het ontbreken van de officieze wereldkampioen Kramnik. De FIDE heeft sinds mei 2002 gewerkt aan een oplossing voor de tweedeling.

Het schaken kent een splitsing sinds 1993, toen de Rus Garry Kasparov zijn WK-match tegen de Brit Nigel Short om financiële redenen zelf organiseerde en zich afsplitste van de FIDE. Daarmee ontnam Kasparov het instituut wereldkampioenschap aan de FIDE. De bond liet in allerijl de Rus Anatoli Karpov en de Nederlander Jan Timman in een organisatorisch en vooral financieel rammelende match om de hoogste eer spelen. Karpov won en sindsdien gaat de schaaksport door het leven met twee wereldkampioenen.

Toen dwarsligger Kasparov in maart 2005 afscheid nam als topschaker, zag de FIDE zijn kans schoon en stuurde de wereldschaakbond Kramnik snel een uitnodiging voor San Luis. De man die in 2000 Kasparov als officieuze wereldkampioen onttroonde, wil wel meewerken aan verbroedering in de schaaksport, maar dan in een aparte match tegen de winnaar van het toernooi in Argentinië. Dat is voor de 30-jarige Kramnik zowel financieel als sportief aantrekkelijker, hoewel het prijzengeld in San Luis een miljoen dollar bedraagt.

De schaakbond weigerde water bij de wijn te doen, waarop de officieuze wereldkampioen zich helemaal terugtrok. De FIDE wees daarop twee vervangers aan, voor Kramnik en voor Kasparov die pro forma nog een uitnodiging had ontvangen. Hun vervangers zijn de Hongaarse Judit Polgar, achtste op de wereldranglijst en de enige vrouw in de wereldtop, en de Rus Peter Svidler die zevende van de FIDE-ranking is.

In San Luis zal Roestam Kasimdzjanov, de regerend wereldkampioen van de FIDE, formeel gesproken zijn wereldtitel verdedigen. De Oezbeek staat 35ste op de wereldranglijst. De resterende deelnemers op het WK van de FIDE zijn: de Engelsman Michael Adams, tweevoudig wereldkampioen Viswanathan Anand uit India, de Bulgaar Veselin Topalov, de Hongaar Peter Leko en de Rus Aleksandr Morezovitsj. De schakers spelen in Argentinië twee keer tegen elkaar.