Winkels van Ahold verkocht aan Wal-Mart

Supermarktconcern Ahold (onder meer Albert Heijn, Etos, Stop & Shop) verkoopt zijn belang van 33 procent in het Midden-Amerikaanse winkelbedrijf Carhco aan het Amerikaanse Wal-Mart. Carhco heeft winkels in Costa Rica, Nicaragua en Honduras.

Carhco heeft een belang van 85,6 procent in het Guatemalteekse La Fragua, dat discountwinkels, supermarkten en hypermarkten exploiteert. Het bedrijf is ook actief in El Salvador en Honduras.

Het supermarktconcern wil niet zeggen hoeveel geld het krijgt voor het belang in Carhco. Het Zaanse concern gebruikt het geld om de schuld te reduceren en zich te concentreren op een beperkt aantal markten. Ahold verkocht de afgelopen anderhalf jaar voor 2,7 miljard euro aan bedrijfsonderdelen. Het bedrijf heeft zich nu vrijwel helemaal nu teruggetrokkken op supermarkten en catering in Europa en de Verenigde Staten.

Met de verkoop van Carhco aan het grootste supermarktbedrijf ter wereld, is Ahold vrijwel verdwenen uit Latijns-Amerika. Wat resteert is een belang van 15 procent in de Argentijnse winkelketen Disco. Het geld staat op een geblokkeerde rekening, in afwachting van enkele rechtszaken en goedkeuring van de verkooptransactie door mededingingsautoriteiten.