Vogelgriep besmet meer mensen

Vogelgriepvirussen waar vogels niet ziek van worden, kunnen toch mensen besmetten. Italiaanse grieponderzoekers vonden afweerstoffen tegen dergelijke laagpathogene griepvirussen bij kippenboeren.

De boeren in kwestie hadden in 2003 besmette dieren in hun stal. Ze blijken nu wel besmet, maar hadden bijna geen ziekteverschijnselen. Tot nu toe was alleen bekend dat virussen die vogels echt ziek maken, mensen kunnen besmetten. De onderzoekers concluderen dat vogelgriepvirussen dus meer kansen hebben om naar mensen over te springen.

Volgens virologiehoogleraar dr. Ab Osterhaus van Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam waren er al ,,oude verhalen over laagpathogene vogelgriepbesmettingen in Hong Kong, van voor 1999, maar die werden niet door iedereen geloofd.'' Maar het Italiaanse onderzoek vergroot de acute dreiging van vogelgriep in Zuid-Oost-Azië niet, denkt Osterhaus. ,,Op conferenties zie ik nu gegevens warauit blijkt dat van dat hoogpathogene H5N1-vogelgriepvirus toch vrij weinig mensen besmet raken. Alleen als je wordt besmet, heb je kennelijk een grote kans om ook echt ziek te worden.''

In Italië woedde een vogelgriepepidemie tussen 1999 en 2003. Het waren influenzavirussen van het type H7N1 en H7N3 die de kippen- en kalkoenindustrie in Noord-Italië lamlegden. Eerst raakten kippen en kalkoenen op 200 bedrijven in de Povlakte met een laagpathogene stam besmet. De dieren waren nauwelijks ziek, maar de eierproductie daalde wel. Eind 1999 muteerde het virus tot een ziekmakende, hoogpathogene stam. Op ruim 400 bedrijven legden 10 miljoen dieren het loodje, door ziekte of door ruimingsploegen. Daarna sluimerde het virus verder als laagpathogene stam.

Raakt een mens besmet met een vogelgriepvirus dan kan het muteren tot een virus dat andere mensen kan besmetten. Als mensen tegelijkertijd besmet zijn met een mensengriepvirus kunnen beide vriussen vermengen tot een virus dat een wereldwijde epidemie veroorzaakt. Op die twee manieren kan een wereldwijde griepepidemie van een nieuw virus ontstaan waardoor erg veel mensen ziek zullen worden. Die kans is het grootst momenteel in Zuid-Oost-Azië waar al jaren een hoogpathogeen H5N1-virus voortwoekert.

In Indonesië is op 10 september een vrouw aan een longontsteking door het H5N1-virus overleden. Enkele besmette kinderen liggen nog in het ziekenhuis. De vrouw was de vierde vogelgriepdode in Indonesië. Het totale dodental in Azië ligt nu boven de 60.

Dit weekend bleken 19 vogels in de druk bezochte Ragunan dierentuin in Djakarta besmet met het H5N1 virus. Behalve watervogels bleken ook roofvogels besmet te zijn. De dierentuin is gisteren voor drie weken gesloten. ,,Dat was natuurlijk een explosieve situatie,'' zegt Osterhaus. ,,Die dieren waren ziek en er zijn erg veel mensen bij in de buurt geweest.''

www.nrc.nlVogelgriep